Το ανοσοποιητικό σύστημα των μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται εξίσου καλά με εκείνο των νεότερων στο αντιγριπικό εμβόλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Tranlational Medicine.

Η μικρής έκτασης έρευνα – έγινε σε 17 εθελοντές ηλικίας από 8 έως 70 ετών και περισσότερο – εξηγεί επιστημονικά αυτό που είναι ήδη ευρύτερα γνωστό και έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς: τα αντιγριππικά εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στους πιο μεγάλους σε ηλικία ενήλικες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αναλύοντας το δείγμα αίματος των εθελοντών, ότι στους άνω των 70 ετών οι αριθμοί των β- λεμφοκυττάρων ήταν χαμηλότεροι συγκριτικά με εκείνους των νεότερων ενηλίκων και των παιδιών. Τα εν λόγω κύτταρα είναι σημαντικά επειδή παράγουν αντισώματα εναντίον εισβολέων όπως ο ιός της γρίπης.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο οι ηλικιωμένοι ενήλικες να κάνουν το αντιγριπικό παρά να το αποφύγουν. Άλλωστε το αντιγριπικό που γίνεται κάθε χρόνο παραμένει το κύριο μέσο προστασίας κατά της εποχικής γρίπης. Επίσης, η καλύτερη κατανόηση της άμυνας των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό καλύτερων αντιγριπικών εμβολίων.