Από τον γεωπόνο Δημοσθένη Τσαπάρα

Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου και θα πρέπει (εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη) να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, έτσι ώστε με τη νέα βλάστηση να πετύχουμε μια πλούσια ανθοφορία !

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς ακολουθεί κάποιες γενικές αρχές και προσαρμόζεται ανάλογα με το είδος της (θαμνώδεις, δενδρώδεις, αναρριχώμενες, νάνες κλπ).

Ξεκινώντας το κλάδεμα θα πρέπει να απομακρυνθούν με το κλαδευτικό μας ψαλίδι όλα τα ξερά και μη υγιή κλαδιά από τη βάση του φυτού καθώς και όσα κλαδιά κατευθύνονται στο κέντρο του, ώστε αυτό να είναι «άδειο» και τα κλαδιά να γέρνουν προς τα έξω.

Σκοπός μας στις θαμνώδεις τις δενδρώδεις αλλά και τις νάνες τριανταφυλλιές είναι να σχηματίσουμε ένα «κύπελλο». Έτσι αφήνουμε από 3 έως 6 βλαστούς – κλωνάρια ανάλογα με την ηλικία και τη δύναμη του φυτού (π.χ. όσο πιο μεγάλο είναι το φυτό τόσο πιο πολλά κλωνάρια αφήνουμε) και σε κάθε ένα από αυτά φροντίζουμε να υπάρχουν από 3 έως 6 υγιείς οφθαλμοί – «μάτια».

Το κλάδεμά μας θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό (π.χ. τρία κλαδιά με τρία «μάτια» το καθένα), όταν έχουμε νεοφυτεμένες τριανταφυλλιές ή απεριποίητες τριανταφυλλιές που είχαν μείνει ακλάδευτες και γενικά αδύνατα φυτά που θέλουμε να τα ανανεώσουμε.

Φροντίζουμε να κόβουμε τον κάθε βλαστό τουλάχιστον 1 εκατοστό πιο ψηλά από τον οφθαλμό που θα διαλέξουμε ως τελευταίο – ανώτατο, ο οποίος θα πρέπει να κοιτάει προς τα έξω ώστε να αποκτήσει το φυτό μας το επιθυμητό σχήμα (το «κύπελλο»), αλλά και να αερίζεται επαρκώς.

Στις νάνες και δενδρώδεις τριανταφυλλιές ακολουθούμε τα παραπάνω αποφεύγοντας τα πολύ αυστηρά κλαδέματα. Αφήνουμε δηλαδή περισσότερους βλαστούς (5 – 8) και περισσότερα «μάτια».

Στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές διατηρούμε αντίστοιχο αριθμό βλαστών και οφθαλμών, αλλά εδώ δεν υπάρχει «κύπελο» και το κλάδεμα θα καθοριστεί από την επιφάνεια που επιθυμούμε να καλύψουμε. Θα πρέπει δηλαδή οι ανώτατοι «ενεργοί» οφθαλμοί που θα διατηρήσουμε να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας κάλυψης (αλλά και στήριξης) και όχι στο ψηλότερο, γιατί αλλιώς η επιφάνεια μας θα μείνει ακάλυπτη και η τριανταφυλλιά θα αναπτυχθεί πάνω από αυτήν και θα έχει προβλήματα στήριξης.

Extra tip: Κατά τη διάρκεια του κλαδέματος, έχετε μια εξαιρετική ευκαιρία να κρατήσετε μοσχεύματα ώστε να αποκτήσετε νέα φυτά. Επιλέξτε για μοσχεύματα κλαδιά μήκους 20 έως 30 εκατοστών από τις αγαπημένες σας τριανταφυλλιές που να είναι ξυλοποιημένα και εύρωστα. Αφού αφαιρέσετε τα φύλλα, που μπορεί να έχουν, φροντίστε να υπάρχουν σε αυτά 2 έως 3 οφθαλμοί. Από αυτούς ο ανώτερος θα πρέπει να απέχει ένα εκατοστό από την τομή. Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα να μην καταστραφεί ο κατώτατος οφθαλμός.

Θα πρέπει τα μοσχεύματα να παραχωθούν ελαφρά πλαγιαστά και κατά προτίμηση σε αμμώδες χώμα, έτσι ώστε το ένα μάτι να είναι έξω από το χώμα.

Φροντίστε ώστε να διατηρείται το χώμα συνεχώς υγρό κατά τις πρώτες ημέρες.