Το πρώτο βιονικό προσθετικό χέρι με την αίσθηση της αφής δημιούργησαν οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Σιλβέστρο Μιτσέρα πιστεύει ότι το πρωτοποριακό βιονικό χέρι θα μπορέσει να αποκαταστήσει την κινητικότητα, αλλά και την αίσθηση της αφής στους πάσχοντες. Το προσθετικό χέρι διαθέτει αυτές τις ιδιότητες χάρη στον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με το σώμα. Συνδέεται με ηλεκτρόδια απευθείας με τα δυο κύρια νεύρα του χεριού, το μέσο και το ωλένιο.

Το προσθετικό χέρι νέας γενιάς έχει δοκιμαστεί σε έναν 26χρονο ασθενή που έχασε το χέρι του σε ατύχημα. Ο ασθενής ήταν σε θέση να εκτελέσει απλές κινήσεις όπως το να τεντώσει το προσθετικό χέρι και να πιάσει αντικείμενα. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι ο ασθενής είχε την αίσθηση της αφής των αντικειμένων με το βιονικό χέρι.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ασθενής θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μετά από μια περίοδο ενός μήνα. Να σημειωθεί ότι όπως ισχύει με όλα τα τεχνητά μέλη υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απόρριψης.

Εάν όλα πάνε καλά εκτιμάται ότι ένα πιο προηγμένο μοντέλο βιονικού χεριού θα είναι διαθέσιμο σε δυο χρόνια.