Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με την ανάλυση ο αυξημένος κίνδυνος αφορά τους γειτονικούς στο εργοστάσιο πληθυσμούς καθώς και τους εργάτες που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι όταν εκτέθηκαν ήταν νεογνά συγκριτικά με τα παιδιά και τους ενήλικες. Για τα κορίτσια που εκτέθηκαν ως νεογνά στη ραδιενέργεια η ανάλυση του ΠΟΥ διαπίστωσε αύξηση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης όγκων και κατά 6% του κινδύνου καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Για τα αγόρια διαπιστώθηκε αύξηση κατά 7% του κινδύνου εμφάνισης λευχαιμίας συγκριτικά με τον αναμενόμενο κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τον καρκίνο του θυρεοειδούς ο οποίος για τα κορίτσια που εκτέθηκαν ως νεογνά μπορεί να είναι έως και 70% υψηλότερος από αυτόν που αφορά το γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος για τους υπόλοιπους κατοίκους της Ιαπωνίας παραμένει μικρός, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου για τον πληθυσμό παραμένει μικρός. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι σχετικοί και παραμένουν χαμηλοί. Ο κίνδυνος π.χ. εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς για τις γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους ανέρχεται σε 0,75% και το επιπρόσθετο ποσοστό κινδύνου για όσες εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια ως νεογνά είναι 0,50%.