Άνοδο της κακής χοληστερίνης (LDL) κατά περίπου 8% κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και αύξηση της καλής HDL κατά περίπου 9% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατήρησαν ερευνητές από τη Βραζιλία σε μελέτη που περιελάμβανε 227.000 άτομα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Φελίπε Μόουρα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καμπίνας επισημαίνει ότι το χειμώνα ίσως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χοληστερίνη μας.

Οι πιθανές εξηγήσεις των ειδικών για τις πιο τσιμπημένες τιμές της χοληστερίνης το χειμώνα είναι ότι πρόκειται για μια περίοδο όπου τρώμε περισσότερο και επιλέγουμε πιο λιπαρά φαγητά, ενώ ασκούμαστε λιγότερο και μένουμε περισσότερο στο σπίτι.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι το υψόμετρο της περιοχής όπου έγινε η έρευνα είναι στα 600 μέτρα και το κλίμα στην βραζιλιάνικη πόλη Καμπίνα το χειμώνα είναι μαλακό και ξηρό.

Οι ειδικοί επίσης, εξηγούν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί η εποχική διακύμανση της χοληστερίνης, καθώς και η σημασία της για την υγεία.