Οι λίγες ώρες ύπνου δεν συμβάλλουν μόνο σε μεγαλύτερη κούραση, αλλά και σε περισσότερα κιλά σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επιστράτευσαν 16 υγιείς ενήλικες τους οποίους «φιλοξένησαν» σε κατάλληλα διαμορφωμένα δωμάτια ύπνου του Πανεπιστημίου. Τις πρώτες τρεις μέρες οι εθελοντές κοιμούνταν επί εννιά ώρες κάθε βράδυ και έτρωγαν γεύματα με τόσες θερμίδες όσες χρειάζονταν για να διατηρήσουν το βάρος τους.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες οι οποίες ακολούθησαν εναλλάξ το ακόλουθο πρόγραμμα: επί πέντε μέρες κοιμόντουσαν επί πέντε ώρες κάθε νύχτα και για τις επόμενες πέντε ο ύπνος τους διαρκούσε εννιά ώρες. Και στις δυο ομάδες οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση σε μεγαλύτερα γεύματα και σε επιλογές σνακ (από φρούτα και γιαούρτι έως παγωτό και τσιπς).

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο εκείνοι που κοιμόνταν επί πέντε ώρες έκαιγαν κατά 5% περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους άλλους, αλλά κατανάλωναν 6% περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσων ο ύπνος διαρκούσε εννιά ώρες. Επίσης, έτρωγαν μικρότερο πρωινό και τσιμπολογούσαν πολύ περισσότερα σνακ με αποτέλεσμα να πάρουν έως και ένα κιλό σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας συμφωνούν με εκείνα προηγούμενων μελετών που διαπίστωναν ότι όσοι κοιμούνται λιγοστές ώρες τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος και είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος όπως ο διαβήτης τύπου 2.