Έπειτα από πολλές προσπάθειες και αμέτρητες συζητήσεις για το πώς να «κλείσουμε» την τρύπα του όζοντος, τα θετικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει επιτέλους να φαίνονται. Πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι το στρώμα του όζοντος (Ο3) πάνω από το Βόρειο Πόλο αναμένεται να αποκατασταθεί μέχρι τα τέλη του αιώνα μας. Αυτό είναι ένα από βασικά ευρήματα του προγράμματος RECONCILE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Juelich και 35 ακόμα ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια 14 χωρών, πέρασαν 4 χρόνια ερευνώντας τη χημική διαδικασία της μείωσης του όζοντος και τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι χλωριούχες ενώσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας τα νέα δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα, τα οποία έδωσαν πιο αξιόπιστες προβλέψεις για το μέλλον του στρώματος του όζοντος, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την στρατόσφαιρα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο χημικός περιβάλλοντος Δρ. Marc Von Hobe από το ερευνητικό κέντρο που είχε αναλάβει το συντονισμό του προγράμματος: «Ακόμα και αν το στρώμα του όζοντος επανέλθει, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει υποκείμενες συνθήκες, όπως η θερμοκρασία και η χημική σύσταση της στρατόσφαιρας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μειώσουμε τους αέριους ρύπους και να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή».