Ένα τεστ αίματος που σχεδιάζεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge σύντομα θα επιτρέπει στους γιατρούς να προσαρμόζουν την θεραπεία για τον καρκίνου του μαστού εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή. Μέχρι σήμερα, οι γιατροί βασίζονται σε απεικονιστικές εξετάσεις για να δουν πώς ανταποκρίνεται ένας κακοήθης όγκος στην αγωγή.

Ωστόσο, το τεστ που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Cambridge θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο έγκαιρη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της χορηγούμενης θεραπείας, επιτρέποντας στους ερευνητές να δοκιμάσουν μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση.

Για τη διαμόρφωση του τεστ οι ερευνητές βασίζονται σε δείγματα αίματος από 30 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Οι ειδικοί παρακολουθούν τρεις δείκτες αίματος για να δουν αν αντανακλούν την επιδείνωση ή την ύφεση της νόσου. Ανάμεσα στους δείκτες υπό εξέταση είναι και το «κυκλοφορούν καρκινικό DNA».

Εκτιμάται ότι το τεστ θα είναι διαθέσιμο για κλινική χρήση σε τρία χρόνια και με την εφαρμογή του θα μπορεί να σωθεί ή να παραταθεί η ζωή των ασθενών, αλλά και να περιορισθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.