Από τη Μαρία Λεβογιάννη τεχνολόγο –γεωπόνο

Βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου κι είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τα θεμέλια για μια σωστή παραγωγή, είναι ο χώρος φύτευσης των λαχανικών, καθώς εκεί αναπτύσσονται, τρέφονται και δίνουν την παραγωγή!

Η επιλογή του κατάλληλου δοχείου σποράς, εξαρτάται απ τις ανάγκες που έχει το κάθε φυτό. Για κάποιον που θέλει να φυτέψει πράσινα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, αρωματικά φυτά, τα κατάλληλα δοχεία είναι αυτά με διάμετρο 15 – 25 εκατοστά.

Αν θέλουμε λαχανικά που παράγουν καρπούς, όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, τότε τα δοχεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουν χωρητικότητα 20 λίτρα χώματος. Και ποια είναι αυτά; Σας τελείωσε το λάδι και το τυρί απ’ το χωριό; Είναι το κατάλληλο δοχείο να φυτέψουμε τα λαχανικά μας αφού η χωρητικότητα τους επαρκεί για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Για να γίνει όμως ένα δοχείο κατάλληλο για φύτευση, θα πρέπει να πληροί και κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά θα πρέπει να διαθέτει αποστράγγιση, δηλαδή να φεύγουν τα περιττά νερά και να κρατάει μόνο την ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των λαχανικών.

Έτσι, λοιπόν, στον πυθμένα του δοχείου προσθέτουμε 2 με 3 εκατοστά χοντρό χαλίκι. Επίσης, μισό έως ένα εκατοστό από τα πλαϊνά του δοχείου, ανοίγουμε τρύπες για καλύτερη αποστράγγιση.

Επίσης, ένα άλλο καθημερινό αντικείμενο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα καφάσια π.χ., αυτά που είναι πεταμένα έξω από το σούπερ μάρκετ ή βρίσκονται στο δρόμο μετά τη λαϊκή. Μπορούμε εύκολα να τα μετατρέψουμε σ’ ένα μικρό λαχανόκηπο. Στον πάτο τοποθετούμε νάιλον μεσαίου πάχους, διαφανές κι από πάνω μία μεγάλη μαύρη σακούλα σκουπιδιών και τα δένουμε με σπάγκο. Για να πετύχουμε καλή αποστράγγιση κάνουμε τρύπες και στο νάιλον και στη σακούλα.

Παρακάτω δίνονται ενδεικτικά οι απαιτήσεις των φυτών σε λίτρα χώματος. Μια γλάστρα ή ένα δοχείο 15 εκατοστών έχει χωρητικότητα 4 λίτρα χώμα.

Ø Μπρόκολο: 8 λίτρα χώμα για κάθε φυτό.

Ø Αγγούρι: 4 λίτρα χώμα για κάθε φυτό.

Ø Μελιτζάνα: 20 λίτρα για κάθε φυτό.

Ø Κρεμμυδάκι: 4 λίτρα για 3 με 5 φυτά.

Ø Μαρούλι: 4 λίτρα για 2 φυτά.

Ø Μαϊντανός: 4 λίτρα για 3 φυτά

Ø Κολοκύθι: 20 λίτρα για κάθε φυτό

Ø Ντομάτα: 20 λίτρα για κάθε φυτό

Αφού λοιπόν έχουμε βρει τα δοχεία που θα φυτέψουμε τα λαχανικά μας, πρέπει να επιλέξουμε και το κατάλληλο χώμα. Τα πιο κατάλληλα εδαφικά μείγματα, είναι τα φυτοχώματα, τα οποία ενδείκνυνται για τη σπορά σε δοχείο. Αποτελούνται από κομπόστες από άμμο, φλοιούς δέντρων, τύρφη, περλίτη ή βερμικουλίτη. Φυτόχωμα μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια, καθώς και από μαγαζιά με γεωπονικά είδη.

Σημαντικός παράγοντας για την σωστή ανάπτυξη των φυτών είναι πάντα το φως του ήλιου, καθώς είναι η ενέργεια που δραστηριοποιεί όλες τις λειτουργίες του φυτού. Άρα, λοιπόν, τα φυτά μας πρέπει να βρίσκονται σε μέρος όπου θα υπάρχει επάρκεια φωτός.

Με όλα τα παραπάνω καλύπτουμε τις αρχικές διεργασίες, φτιάχνοντας μόνοι μας τις γλάστρες και κάνοντας τη σωστή επιλογή για το χώμα, αυτά μας δίνουν το προβάδισμα για ένα όμορφο, διαφορετικό, πρωτότυπο και υγιή λαχανόκηπο!