Ιταλοί ερευνητές προειδοποιούν ότι οι άνδρες που πηγαίνουν συστηματικά στη σάουνα μπορεί να βλάπτουν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό έντυπο Human Reproduction οι υγιείς άνδρες που συστηματικά πηγαίνουν στη σάουνα έχουν μικρότερη ποσότητα σπερματοζωαρίων και η ποσότητα φαίνεται ότι αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από αρκετούς μήνες.

Στο πλαίσιο της έρευνας παρακολουθήθηκαν Φιλανδοί άνδρες ηλικίας 30 ετών με φυσιολογικές τιμές σπέρματος στην έναρξη της μελέτης. Όλοι περνούσαν 15 λεπτά στη σάουνα, δυο φορές την εβδομάδα, επί τρεις μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μετρήθηκε και πάλι η ποσότητα των σπερματοζωαρίων τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είχε μειωθεί στο τέλος της έρευνας σε σύγκριση με την αρχή της και οι τιμές των σπερματοζωαρίων αποκαταστάθηκαν μετά από έξι μήνες. Εκτιμάται ότι ο κύριος ένοχος για αυτό το φαινόμενο είναι η ζέστη που αναπτύσσεται στη σάουνα. Παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της σάουνας τοπικά η θερμοκρασία στο όσχεο των ανδρών αυξήθηκε κατά τρεις βαθμούς Κελσίου. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη ζέστη από τα λάπτοπ με διαταραχές της ανδρικής γονιμότητας.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ανησυχητική πτώση της ποσότητας των σπερματοζωαρίων που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι της τάξεως του 38% τα τελευταία δέκα χρόνια.