Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν άλλα τέσσερα νέα κρούσματα του Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών που δεν έχει ανιχνευτεί προηγουμένως σε ανθρώπους.

Τα κρούσματα αφορούν τρεις γυναίκες 32,45 και 48 ετών και έναν 83χρονο άνδρα. Οι διαγνώσεις έγιναν το χρονικό διάστημα 19-21 Μαρτίου και οι ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η7Ν9 είναι πλέον επτά. Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει. Ο ΠΟΥ ωστόσο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται στενά 160 άνθρωποι που έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

Οι κινεζικές αρχές συστήνουν στον πληθυσμό να προσέχει την ατομική του υγιεινή με καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή της απευθείας επαφής με νεκρά ή άρρωστα ζώα.

Ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες. Ο Dr John McCauley διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ για τη Γρίπη στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Ιατρική Έρευνα MRC στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «ο ιός ανήκει σε υποτύπο του Α(Η7Ν9), ο οποίος δεν έχει προσβάλλει έως τώρα ανθρώπους και «ξεπήδησε» από το ρεζερβουάρ των ιών της γρίπης των πτηνών. Δεν είναι γνωστό πώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Αναγνωρίζοντας την πηγή της μόλυνσης, μπορούν να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η έκθεση των ανθρώπων στον ιό. Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου ειδικών Λοιμώξεων διερευνά κατά πόσο ο ιός έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.»