Εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η αερόβια άσκηση, η προπόνηση με βάρη ή η άσκηση αντοχής και η ισομετρική άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ένωσης «Hypertension» (Υπέρταση), η Ένωση υποστηρίζει ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι θα μπορούν να βοηθήσουν άτομα με πίεση πάνω από 120/80 mm Hg, καθώς και ανθρώπους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κλασικές φαρμακευτικές αγωγές ή δεν αντιδρούν καλά σε αυτές.

Ωστόσο, «οι εναλλακτικές μέθοδοι δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν αποδεδειγμένες θεραπείες για τη μείωση της πίεσης, όπως είναι η φυσική άσκηση, η διατήρηση του βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής (βασισμένη στη μειωμένη πρόσληψη αλατιού) και η λήψη φαρμάκων –όταν αυτό απαιτείται», ξεκαθαρίζει η Ένωση.

Η υψηλή πίεση –βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου- αφορά πάνω από το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες αξιολόγησε 3 κατηγορίες εναλλακτικών θεραπειών: άσκηση, συμπεριφορικές θεραπείες (όπως ο διαλογισμός) και άλλου είδους διαδικασίες ή συσκευές που δρουν επιφανειακά (όπως ο βελονισμός). Το πάνελ των επιστημόνων δεν ασχολήθηκε με τη διατροφή και τις θεραπείες με βότανα.

«Μια συχνή ερώτηση των ασθενών είναι “Δεν θέλω να πάρω φάρμακα. Πώς μπορώ να ρίξω, λοιπόν, εναλλακτικά την πίεσή μου;”. Με την έρευνά μας θέλαμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», εξηγεί ο Robert D. Brook, πρόεδρος της επιτροπής και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Οι εναλλακτικές μέθοδοι σπάνια προκαλούν παρενέργειες, αλλά η έρευνα ανακάλυψε ότι ορισμένες προσεγγίσεις είχαν περισσότερα οφέλη από άλλες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας ολοκληρωμένης αγωγής κατά της υπέρτασης.