Καλησπέρα σας, έχω κάνει ολική αφαίρεση θυρεοειδούς εδώ και 4 μήνες και ξεκίνησα να παίρνω θυροξίνη από τον Γενάρη μετά από οδηγίες του ιατρού μου. Αυτό που με ενοχλεί και με βασανίζει καθημερινά είναι τα κιλά και το παράλογο φούσκωμα που έχω στο σώμα μου. Τι πρέπει να κάνω για να φύγει το φούσκωμα και να χάσω τα περιττά κιλά που έχω προσθέσει; Επίσης να σας πώ ότι πηγαίνω 5 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο και προσέχω αρκετά τη διατροφή μου. Το αποτέλεσμα είναι να φουσκώνω περισσότερο και όχι να χάνω. Τι λάθος μπορεί να κάνω;
Ανθή

Η ολική αφαίρεση θυρεοειδή προκαλεί συχνά άγχος για τις γυναίκες γιατί παρατηρείται συχνά αύξηση βάρους. Μερικές βασικές συμβουλές γι’ αυτήν την περίπτωση είναι:
1. Να αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, άπαχο κρέας που αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών όπως κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), ψάρι καθώς και σπόρους και όσπρια. Χρησιμοποιείστε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου αντί για βούτυρο, 2 ασπράδια αντί για ένα ολόκληρο αυγό με, κιμά γαλοπούλας αντί για βοδινού, τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά όπως κατίκι ή ξυνομηζήθρα αντί για το συνηθισμένο τυρί κρέμα, και μίγμα μυρωδικών αντί για αλάτι. Σε περίπτωση που κάνετε ή κάνατε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, μετά την αφαίρεση του αδένα, περιορίστε το ιωδιούχο αλάτι αλλά και τα θαλασσινά προϊόντα (π.χ φύκια) ή χόρτα που φυτρώνουν κοντά στην θάλασσα (π.χ Αλμύρα)
2. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5/ημέρα
3. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα. Σύμφωνα με το Medical Center του University of Maryland , ιδιαίτερη δράση παρουσιάζουν τα κεράσια, οι ντομάτες, τα μύρτιλα και οι πολύχρωμες πιπεριές, βοηθώντας στην μείωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού που μπορεί να προκύψουν μετά την αφαίρεση του αδένα.
Επίσης οι λεπτομέριες κάνουν τη διαφορά. Συχνά καταναλώνουμε «κρυμμένες» θερμίδες, άρα είναι εξίσου σημαντικό να περιοριστούν τα αναψυκτικά, οι χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά αλλά και να ενταχθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας. Η καλύτερη ποιότητα των γευμάτων, η μικρότερη ποσότητα, και η συχνή άσκηση μαζί θα βοηθήσουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.