Μια σοκαριστική εμπειρία που καταγράφεται με συχνότητα από το παρατηρητήριο των SOS ΙΑΤΡΩΝ στις κατ’ οίκον επισκέψεις είναι το σύνδρομο του Διογένη, μια διαταραχή συμπεριφοράς που συνοδεύεται από ακραία παραμέληση της σωματικής υγιεινής και της οικιακής καθαριότητας, συλλεκτομανία συνήθως άχρηστων πραγμάτων και την απουσία αυτοκριτικής που ευνοεί τη νοσηρότητα.

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ ασκώντας την ιατρική στο σπίτι διεισδύουν άμεσα στον κοινωνικό ιστό και τις καθημερινές δομές της ανθρώπινης οντότητας, συναντώντας κοινωνικά φαινόμενα όπως αυτό του Διογένη που εγείρουν το επιστημονικό ενδιαφέρον. Όπως εύστοχα σχολιάσθηκε στο συνέδριο οι «SOS ΙΑΤΡΟΙ μπαίνουν εκεί που δεν μπαίνει ο ήλιος».

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, στο πλαίσιο του επιστημονικού τους έργου, συμμετείχαν και φέτος στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επείγουσας & Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής με θέμα: «ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ιατρική εκτός νοσοκομείου», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ε.Ι.) στην Αίγλη Ζαππείου το Σάββατο 13 Απριλίου.