Η έλλειψη ύπνου φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία παραγωγής σπέρματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, οι νέοι άνδρες, οι οποίοι δεν κοιμούνται επαρκώς, παρουσιάζουν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε ποσοστό 25%.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είχαν χειρότερης ποιότητας σπέρμα, καθώς και μικρότερους όρχεις συγκριτικά με όσους κοιμούνταν ένα πλήρες οκτάωρο.

Στην έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology», συμμετείχαν σχεδόν 1.000 Δανοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη, από τους οποίους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολογώντας την ποιότητα του ύπνου τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών με τις αναλύσεις του δείγματος σπέρματος τις οποίες είχαν λάβει από εκείνους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι δήλωναν ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες δεν είχαν κοιμηθεί ικανοποιητικές ώρες, δυσκολεύονταν να κοιμηθούν ή ότι ξυπνούσαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, εμφάνιζαν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κατά 25%.

«Η συχνότητα διαταραχών στον ύπνο έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, περίοδος κατά την οποία έχει διαπιστωθεί μείωση στην ποιότητα του σπέρματος», τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι το σπέρμα επηρεαζόταν από τον τρόπο ζωής, την κακή διατροφή, τις αυστηρές δίαιτες και το μολυσμένο περιβάλλον. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του μαστού και με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ιδανική διάρκεια του νυχτερινού ύπνου πρέπει να φτάνει τις επτά με οκτώ ώρες.