Με μια νέα πραγματικότητα ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι σε λίγο καιρό. Τι θα λέγατε για μια άπαχη και πεντανόστιμη μπριζόλα ή για ένα ζουμερό μπιφτέκι όχι από το κρεοπωλείο, αλλά από το εργαστήριο; Με αυτή την ιδέα φλέρταραν εδώ και καιρό Ολλανδοί επιστήμονες και απ’ ό,τι φαίνεται ίσως δεν αργήσει η μέρα που θα παραγγέλνουμε το κρέας μας από το εργαστήριο.

Κρέας, λοιπόν, σε δοκιμαστικό σωλήνα έφτιαξαν ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ καλλιέργησαν μοσχαρίσο μυϊκό ιστό στο εργαστήριο. Και το πιο «συγκλονιστικό» είναι ότι πρόκειται να ψηθεί και να καταναλωθεί σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Λονδίνο.

Αυτή η προσπάθεια επιχειρείται εδώ και πολύ καιρό, αφού πριν ενάμιση χρόνο περίπου οι ίδιοι επιστήμονες δημιούργησαν λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος. Η έρευνα ωστόσο προχώρησε και σήμερα φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει μοσχαρίσια μπιφτέκια. Σύμφωνα με τον Άλαν Ποστ τα πλεονεκτήματα αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος είναι αρκετά. Το κρέας είναι άπαχο, εύγευστο και οικολογικό, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η ταλαιπωρία και ο πόνος των ζώων που προορίζονται για σφαγή. Ταυτόχρονα υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να είναι μια είδους λύση για την έλλειψη τροφής που μαστίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μένει τώρα να δούμε ποιοι από μας θα τολμήσουν να το δοκιμάσουν, όταν φυσικά θα υπάρχει η δυνατότητα να το έχουμε στο τραπέζι μας …