Καθώς η ανησυχία μας για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε αυξάνεται μετά απο κάθε νέο διατροφικό σκάνδαλο, μόνο το 1% των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι μας ελέγχεται, μιας και μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ακριβή.

Τα δεδομένα ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν χάρη στους ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» οι οποίοι κατασκευάζουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FOODSNIFFER μια φορητή συσκευή που θα μπορεί γρήγορα, φτηνά και αποτελεσματικά να ελέγχει αν οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνα ή τοξίνες καθώς και σε τι ποσότητες.

Η συσκευή που θα μπορεί να ελέγχει την περιεκτικότητα επιβλαβών ουσιών σε τρόφιμα, θα συνδέεται ασύρματα με οποιοδήποτε smartphone και θα μεταδίδει άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία.

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός αφορά μια συσκευή που χωράει στην παλάμη του ενός χεριού και θυμίζει τις φορητές συσκευές αιμοληψίας που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Η συσκευή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε καταναλωτές, ανθρώπους με αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες, αλλά και παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και εμπόρους τροφίμων.

H πρώτη ουσία που οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν με τη χρήση αυτής της συσκευής, είναι η καζεΐνη, η βασική πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η οποία διαφέρει από αυτήν του κατσικίσιου. Στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και απαιτείται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα εξ’ ολοκλήρου από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, η συσκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο.

Τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας αφορούν την ανίχνευση άλλων αλλεργιογόνων ουσιών, όπως πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια και στα φιστίκια, γλουτένη, καθώς και μυκοτοξινών (ωχρατοξίνη Α, αφλατοξίνες, κ.α.) που βρίσκονται σε τρόφιμα και έχουν ισχυρή καρκινογόνο και τερατογόνο δράση.