Άγχος, ατέλειωτες ώρες διάβασμα και μια ύλη που δεν λέει να τελειώσει. Η εξεταστική περίοδος είναι το ίδιο δύσκολη για όλους τους εφήβους, όπου και αν βρίσκονται, και δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγουν στη λήψη σκευασμάτων, των λεγόμενων «smart drugs», ώστε να δώσουν μια επιπλέον ώθηση στο μυαλό τους. Το αντιλαμβάνονται, όμως, αυτό οι γονείς;

Πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα «Monitoring the Future» δείχνουν ότι το 10% των μαθητών δευτέρας λυκείου και το 12% των τελειόφοιτων μαθητών έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους σκευάσματα χωρίς τη συνταγή γιατρού. Ωστόσο, μόλις 1 στους 100 γονείς εφήβων (ηλικίας 13-17 ετών) φαίνεται να πιστεύει ότι το παιδί του έχει κάνει χρήση τέτοιων σκευασμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Όμως, «η λήψη των φαρμάκων αυτών δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη βελτίωση των βαθμών των μαθητών και επιπλέον μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού τα φάρμακα αυτά (συνταγογραφούνται συνήθως για την αντιμετώπιση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας) μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση και αρρυθμίες, ακόμα και σύγχυση ή ψυχωτικά επεισόδια σε περίπτωση που οι έφηβοι εθιστούν και στη συνέχεια σταματήσουν τη λήψη τους», προειδοποιεί ο Matthew Davis, διευθυντής του νοσοκομείου παίδων που διεξήγαγε την παραπάνω δημοσκόπηση.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι βασισμένη σε στοιχεία από την Ελλάδα, σίγουρα πάντως μας βάζει σε σκέψεις, αφού το διάστημα αυτό οι Έλληνες μαθητές περνούν μια από τις πιο πιεσμένες περιόδους της ζωής τους.