Έρευνες έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι οι γυναίκες βρίσκουν πιο ελκυστικούς τους άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Δυστυχώς, η ίδια διαπίστωση δεν φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των γυναικών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Turku στη Φινλανδία εμβολίασαν 52 νεαρές γυναίκες κατά του ιού της ηπατίτιδας Β και στη συνέχεια μέτρησαν την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν, καθώς και τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στον οργανισμό τους. Έπειτα, τις φωτογράφησαν και ζήτησαν από ετεροφυλόφιλους άνδρες να πουν πόσο ελκυστικές τις έβρισκαν.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, το ωραίο πρόσωπο των γυναικών δεν συνδεόταν με την ικανότητά τους να παράγουν αντισώματα, αλλά με τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και το σωστό ποσοστό λίπους στο σώμα. Με άλλα λόγια, οι άνδρες έβρισκαν πιο ελκυστικές τις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα στρες και εκείνες που δεν είχαν ούτε λίγο ούτε πολύ λίπος στο σώμα τους.

Σύμφωνα με τον δρ. Markus Rantala, που ηγήθηκε της έρευνας, «είναι νωρίς να πούμε ότι ένα ελκυστικό γυναικείο πρόσωπο δεν σημαίνει και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πιθανό στις γυναίκες η ομορφιά να συνδέεται με ένα άλλο είδος ανοσίας. Η μελέτη μας δείχνει ότι η γυναικεία ελκυστικότητα μπορεί να μην σχετίζεται με την ανοσολογική απόκριση κατά του ιού της ηπατίτιδας, αλλά έχει να κάνει με δύο άλλα στοιχεία της υγείας και της γονιμότητάς, το ποσοστό λίπους στο σώμα και τα επίπεδα της ορμόνης του στρες».

Η έρευνα αρχίζει σιγά σιγά να αποκαλύπτει τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην ομορφιά και την αναπαραγωγική μας υγεία. Ένα ελκυστικό πρόσωπο υποδηλώνει με κάποιο τρόπο την αναπαραγωγική μας δυνατότητα, η οποία εξαρτάται εν μέρει από τα επίπεδα των ορμονών του στρες, το οποίο γνωρίζουμε ότι επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.