Οι άνθρωποι με υψηλό IQ είναι πιο έξυπνοι, αλλά επεξεργάζονται και τις πληροφορίες του περιβάλλοντός τους διαφορετικά, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που σκόραραν υψηλά επίπεδα στο τεστ IQ είναι πιο επιλεκτικοί όταν πρόκειται για την αντίληψη αντικειμένων που κινούνται.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι άτομα με υψηλό IQ αντιλαμβάνονται καλύτερα τα οπτικά ερεθίσματα», εξηγεί ο Duje Tadin από το Πανεπιστήμιο του Rochester. Απλώς, φαίνεται ότι η αντίληψή τους είναι πιο επιλεκτική όταν πρόκειται για μικρά αντικείμενα που βρίσκονται σε κίνηση.

Υπερτερούν δηλαδή στο να βλέπουν μικρά αντικείμενα σε κίνηση, αγωνίζονται όμως να αντιληφθούν μεγάλα αντικείμενα εν κινήσει ακόμα και αν βρίσκονται κοντά τους.

Η έρευνα έδειξε ότι άτομα με υψηλό IQ μπορούσαν να «πιάσουν» την κίνηση μικρών αντικειμένων γρηγορότερα από ότι άνθρωποι με χαμηλότερο IQ. «Αυτό ήταν αναμενόμενο», εξηγεί ο Tadin. Η έκπληξη ήρθε όταν η έρευνα απέδειξε το αντίθετο: Άνθρωποι με υψηλά επίπεδα IQ καθυστερούσαν να δουν πράγματα που ήταν… μπροστά στη μύτη τους.

Ενδεχομένως το γεγονός ότι αγνοούν μεγάλα αντικείμενα εν κινήσει που βρίσκονται μπροστά τους, να αποτελεί έναν τρόπο να μπλοκάρουν περισπασμούς. Η ικανότητα αυτή φαίνεται να είναι πολύ χρήσιμη σε έναν κόσμο γεμάτο με περισσότερη πληροφορία από όση θα μπορούσαμε να προσλαμβάνουμε.