Η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αυξήσει το βάρος μας και να μεγαλώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, προειδοποιούν ερευνητές.

Παρ’ όλο που παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και επομένως να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υπερκατανάλωση συγκεκριμένων πολυφαινολών που βρίσκονται στον καφέ και συγκεκριμένα του χλωρογενικού οξέος (CGA) θα μπορούσε να εμποδίσει την απώλεια βάρους και να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» εξέτασε τις επιπτώσεις του CGA σε παχύσαρκα ποντίκια, στα οποία είχαν δοθεί διαφορετικές δόσεις της συγκεκριμένης ένωσης.

Τα ποντίκια που είχαν λάβει δόσεις αντίστοιχες με 5-6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατήρησαν το λίπος στα κύτταρά τους. Επιπλέον, εμφάνισαν σε μεγαλύτερο βαθμό δυσανεξία στη γλυκόζη και παρουσίασαν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στον καφέ θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το συκώτι μεταβολίζει το λίπος, καθώς και τον τρόπο που τα κύτταρα αποθηκεύουν το λίπος, ευνοώντας έτσι την αύξηση του βάρους.

«Φαίνεται ότι οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία μας εξαρτώνται από την ποσότητα που πίνουμε», ξεκαθαρίζει ο συμπράττων συγγραφέας της μελέτης Vance Matthews και συνεχίζει: «Μια μέτρια κατανάλωση καφέ, μέχρι 3-4 φλιτζάνια την ημέρα, φαίνεται πράγματι να περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2».