Μπορεί η μέρα που θα επιλέξουμε να μπούμε στο χειρουργείο να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας;

Δημοσίευση στο «British Medical Journal» σχετικά με τις μη επείγουσες επεμβάσεις, αναφέρει ότι αν και η συνολική πιθανότητα θανάτου από τέτοιες προγραμματισμένες διαδικασίες είναι χαμηλή, ωστόσο παρατηρείται μια «ανεξήγητη» μεταβολή στα ποσοστά επιβίωσης μέσα στην εβδομάδα.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου συγκέντρωσαν στοιχεία από όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία (από σοβαρές επεμβάσεις by-pass μέχρι επεμβάσεις ρουτίνας, όπως η κήλη), που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας μεταξύ 2008 – 2011, και παρατήρησαν ότι τα χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου σημειώνονταν τη Δευτέρα, ενώ αυξάνονταν με κάθε μέρα που περνούσε, φτάνοντας στο μέγιστο τα σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί που χειρουργούνται την Παρασκευή έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όσους χειρουργούνται Δευτέρα. Επίσης, αυξημένος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος θανάτου και στις περιπτώσεις που το χειρουργείο πραγματοποιείται το σαββατοκύριακο, με τους ασθενείς να έχουν 82% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που χειρουργούνται τη Δευτέρα.

«Οι πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση είναι οι πιο κρίσιμες και στο διάστημα αυτό πολλά μπορεί να συμβούν, όπως μια αιμορραγία ή μια μόλυνση. Αν δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό –όπως συμβαίνει τα σαββατοκύριακα-, αυξάνεται η πιθανότητα κάτι να ξεφύγει από τον έλεγχο», δηλώνει ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Δρ. Paul Aylin.