Με την παρακάτω είδηση δύο πράγματα είναι σίγουρα: δεν είστε οι μόνοι που παραμελείτε τη στοματικής σας υγιεινή και πρέπει άμεσα να κλείσετε ραντεβού στον οδοντίατρό σας, καθώς όπως δείχνει έκθεση που δημοσιεύεται στο «Journal of Dental Research», δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από σοβαρά οδοντικά προβλήματα, τα οποία μένουν χωρίς θεραπεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, παθήσεις που αφορούν τη στοματική υγιεινή απασχολούν περίπου 3,9 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, περίπου το μισό πληθυσμό της γης. Μάλιστα, η τερηδόνα ήταν το πιο κοινό πρόβλημα μεταξύ 291 σοβαρών νόσων και τραυματισμών, που αξιολογήθηκαν κατά την μελέτη «Global Burden of Disease», επηρεάζοντας το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το κέντρο βάρους στις στοματικές παθήσεις μετατοπίζεται από την απώλεια δοντιών προς τις σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας και τερηδόνας και ότι τα περιστατικά στοματικών νόσων αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ 1990 και 2010, κυρίως λόγω αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού, ενώ όλα τα άλλα προβλήματα παρουσίασαν συνολικά μείωση της τάξης του 0,5%,.

«Η απώλεια δοντιών είναι συχνά το τελικό στάδιο, όταν η πρόληψη ή οι συντηρητικές θεραπείες για την τερηδόνα ή την ουλίτιδα αποτυγχάνουν ή δεν είναι διαθέσιμες. Αν και οι σημερινές οδοντιατρικές υπηρεσίες φαίνεται να προλαμβάνουν καλύτερα την απώλεια δοντιών σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο χρειάζονται ακόμα να γίνουν σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης ασθενειών των ούλων και των δοντιών», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Wagner Marcenes του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών παρατηρήθηκε στις χώρες της ανατολικής, της κεντρικής και της υποσαχάριας Αφρικής και στην Ωκεανία.