Ξεχάστε όσα ξέρατε για τη μοναδικότητα της μεσογειακής διατροφής. Τώρα, η διατροφή των νορβηγών διεκδικεί μια θέση δίπλα της, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο βασικές αρχές είναι η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά οξέα, προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων (όπως τα βατόμουρα και μύρτιλλα), λαχανικών που ευδοκιμούν στη Βόρεια Ευρώπη και πρωτεΐνης από πουλερικά και κυνήγι, τα οποία περιέχουν λιγότερα λιπαρά από ό,τι το κόκκινο κρέας.

Σε έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Eastern Finland, συμμετείχαν 166 παχύσαρκα άτομα από τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ισλανδία. Από αυτούς, οι μισοί ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή και οι υπόλοιποι την αντικατέστησαν με τη νορβηγική.

Όπως διαπιστώθηκε στο τέλος της έρευνας, που διήρκησε 24 εβδομάδες, αν και όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν την ίδια ποσότητα θερμίδων, εκείνοι που ακολουθούσαν τη νορβηγική διατροφή παρουσίασαν μείωση της χοληστερόλης κατά 4%, καθώς και πτώση των επιπέδων των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στο αίμα, η οποία συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και τον διαβήτη τύπου 2.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η παραπάνω δίαιτα μοιάζει αρκετά στη Μεσογειακή, αφού βασίζεται στην κατανάλωση ψαριών, φρούτων και λαχανικών. Μπορεί, λοιπόν, να αποτελέσει μια υγιεινή εναλλακτική πρόταση.