Μία από τις βασικές αιτίες της «νόσου των ταξιδιωτών» υπόσχεται να καταπολεμήσει εμβόλιο, που τρώγεται, σώζοντας έτσι τις διακοπές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα νέο εμβόλιο, το οποίο οι ταξιδιώτες θα μπορούν να καταπίνουν πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους, ώστε να καταπολεμήσουν το βακτήριο που προκαλεί τη «νόσο των ταξιδιωτών», η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως κράμπες, εμετό και διάρροια και συνήθως την «κολλάνε» μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

Ο καθηγητής Nigel Slater, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Το εμβόλιό μας είναι σε μορφή σκόνης, γεγονός που το καθιστά σταθερό, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να διατηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα χρήσιμο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, αλλά και για αυτούς που δεν θέλουν τις βελόνες». Προσθέτει δε ότι «Μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε πειράματα σε ζώα, τώρα σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο τρέχον έτος».

Το εμβόλιο αυτό στοχεύει σε μία από τις κύριες αιτίες της νόσου, το εντεροαιµορραγικό βακτήριο E.Coli, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να προσφέρει προστασία και ενάντια σε μία ακόμα νόσο των ταξιδιωτών, τον τυφοειδή πυρετό, που οφείλεται στη σαλμονέλα.

Μάλιστα, η «νόσος των ταξιδιωτών» επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο και σχεδόν τους μισούς διεθνείς ταξιδιώτες, ενώ κάθε χρόνο 500 χιλιάδες άνθρωποι –κυρίως μικρά παιδιά- πεθαίνουν από E. Coli, όπως και περίπου 200 χιλιάδες από τύφο.