Έρευνα

Για το μη φαρμακευτικό έλεγχο του στρες

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Χρούσος και η καθηγήτρια κα. Χριστίνα Δαρβίρη θα υλοποιήσουν μη φαρμακευτικό παρεμβατικό πρόγραμμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, σε προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς ασθενείς, ηλικίας 18-65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τα Δημοτικά Ιατρεία των Δήμων σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, κατόπιν ραντεβού. Όσοι πληρούν τα κριτήρια θα εντάσσονται στο πρόγραμμα δωρεάν και θα παραπέμπονται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου θα υποβάλλονται δωρεάν σε εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση και την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και αλλαγής του τρόπου ζωής π.χ. με βιωματικά σεμινάρια γνωσιακής αναδόμησης, προώθησης της άσκησης, στοχεύοντας στη μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων, την αυτορρύθμιση της υπέρτασης, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στην κοινότητα. Τηλ.: 6978-101.567, 210-65.34.507 (09:00-17:00).
Μουσική

Το πάρτι του Κηλαηδόνη

«Το πρώτο πάρτι ήταν στις 25 Ιουλίου του 1983. Το δεύτερο, θα γίνει στις 15 Ιουνίου του 2013 (και το τρίτο το προγραμματίζουμε για το 2043)…». Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και το Πάρτι του, η συναυλία-θρύλος στην πλαζ της Βουλιαγμένης που 30 χρόνια πριν έγινε συνώνυμη με το πρώτο καλοκαιρινό επίσημο ξεφάντωμα της σύγχρονης Αθήνας, επιστρέφουν σε ένα garden-πάρτυ «έκπληξη όπως και τότε».
Πού: Κήπος Μεγάρου Μουσικής. Πότε: 15/06, στις 21:00. Πληροφορίες: στο 210-72.82.333 και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr.
Ημερίδα

Για την ηπατίτιδα

Ο Σύλλογος Ασθενών «Προμηθέας» σας προσκαλεί στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ηπατίτιδα: ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και στην Ελλάδα. Από την ενημέρωση στην αντιμετώπιση», υπό την αιγίδα του World Hepatitis Alliance. Στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν: επιδημιολογικά στοιχεία, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας, την ανάγκη δημιουργίας και προώθησης προγραμμάτων πρόληψης και μείωσης της βλάβης που προκαλείται στους ασθενείς, σε παραδείγματα περιπτώσεων θετικής εξέλιξης της υγείας των ασθενών, τον ρόλο της Πολιτείας.
Πού: Ξενοδοχείο Royal Olympic, Αθανασίου Διάκου 28-34, Αθήνα. Πότε: 20/06, 09:00 – 13:00.
Εκδηλώσεις

Γιορτάζοντας το Θερινό Ηλιοστάσιο

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου και υποδέχεται του φίλους του με την ψηφιακή παράσταση: «Κοράλλια, χρώματα και μουσική», ενώ η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας παρουσιάζει σε Α´ Προβολή το ντοκιμαντέρ «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης». Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.
Πού: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11). Τηλ.: 210-94.69.600. Πότε: 20/06. Είσοδος ελεύθερη με τα δελτία προτεραιότητας. Η διανομή θα αρχίσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος. Περισσότερα εδώ.
Έκθεση

Paul Noble «The Gates»

Η έκθεση αποτελεί προέκταση του προηγηθείσας «Welcome to Nobson» που προτάθηκε για το Turner Prize τo 2012 και χαρτογραφούσε τις φαντασιώσεις του καλλιτέχνη για την πόλη – δυστοπία «Nobson Newtown». Έχοντας παρατηρήσει αυτό τον πολιτισμό, η νέα έκθεση μας τοποθετεί στις πύλες του. Φύλακες της πόλης, oι οικογένεια «Gates», που αντιπροσωπεύουν την είσοδο και την έξοδο, διευκολύνουν και αρνούνται την πρόσβαση, βοηθούν και εμποδίζουν. Ωστόσο, το ότι τίποτα δεν είναι ορατό πέρα από τις πύλες του Noble, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν βρισκόμαστε κάπου ή στο πουθενά.
Πού: Gagosian Athens, Μέρλιν 3, Αθήνα. Τηλ.: 210.36.40.215. Πότε: έως 19/07, Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00 – 18:00.
Ναύπλιο

22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει ως κεντρικό κορμό την ελληνική πολιτιστική και μουσική δημιουργία ως ένα «χρέος» υπενθύμισης της προσφοράς στη μουσική και τον πολιτισμό της Ελλάδας και στους δημιουργούς – ερμηνευτές της. Το βασικό πρόγραμμα διανθίζεται με ξεχωριστές μουσικές κλασικών και σύγχρονων συνθετών και διακεκριμένους καλλιτέχνες του κόσμου. Συνολικά, περισσότεροι από 45 δημιουργοί προσφέρουν την τέχνη τους σε 10 διαφορετικές βραδιές που αγκαλιάζουν ολόκληρη την πόλη.
Πού: Βουλευτικό, Παλαμίδι, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Πλατεία Αρβανιτιάς και Φουγάρο. Πότε: 21 – 30/06, στις 21:00. Εισιτήρια: 10Ε, 5Ε. Περισσότερα εδώ.
Βιβλίο

Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά
Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, Εκδόσεις Ψυχογιός, Τιμή: 5,94Ε

Μία ζυγαριά με «θέλω» και «πρέπει», σημειώματα από νεράιδες, μηνύματα από το σώμα μας, καλάθια γεμάτα «μπράβο», καβγάδες και ζωή σαν σοκολάτα. Η ψυχολόγος, αλλά και μαμά, Αθηνά Ανδρουτσοπούλου βοηθά τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και να μιλήσουν για πράγματα που τα απασχολούν. Ένα βιβλίο, που περιγράφει με τρόπο τρυφερό και αστείο θέματα που απασχολούν όχι μόνον τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους.


Στείλτε μας τις προτάσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.