Ειδικά αν είστε άτομο υψηλού κινδύνου, δηλαδή έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια ή μαλλιά, έχετε πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας ή έχετε πάρα πολλές ελιές, εκ των οποίων ορισμένες είναι μεγάλου μεγέθους, ανομοιόμορφες ή με ανομοιογενές χρώμα, δυο πράγματα είναι απαραίτητα: Πρώτον, η ετήσια εξέτασή σας από δερματολόγο και δεύτερον ένα αντηλιακό υψηλής τεχνολογίας με SPF 50.Παλαιότερα, τα αντηλιακά με SPF 50 ήταν αρκετά λιπαρά για πολύ εξειδικευμένες ανάγκες, τώρα εισάγεται σε κάθε είδους αντηλιακό, για κάθε τύπο δέρματος και για οποιαδήποτε ανάγκη. Έτσι πλέον συναντάμε συνθέσεις με SPF 50+ που είναι ελαφριές, απορροφούνται άμεσα και προσφέρουν καλλυντική ευχαρίστηση. Από αυτές να ποιες ξεχωρίζω:Ιδανικό για εσάς που έχετε δυσχρωμίες, χρειάζεστε υψηλή κάλυψη και έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα: Photoderm MAX teintee, της Bioderma.Αν χρειάζεστε ικανοποιητική κάλυψη, και έχετε τάσεις λιπαρότητας, το Capital Soleil Compact, με SPF 30, της Vichy είναι ό,τι πρέπει και για την παραλία και την πόλη.Εύχρηστο σπρέι, το Anthelios της La Roche Posay, της πρωτοπόρου εταιρίας στην έρευνα των βλαβερών συνεπειών των ακτινών UVΑ. Περιέχει ιαματικό νερό, ελαφριά σύνθεση που απορροφάται αμέσως.Αγαπημένο αντηλιακό σπρέι από μια τις πιο αξιόπιστες εταιρείες που ειδικεύονται στην περιποίηση της φωτοευαίθητης επιδερμίδας. Το Eau Thermale, Very High Protection, της Avene περιέχει τη νέα τεχνολογία dry touch που δεν αφήνει καθόλου λιπαρότητα, λευκά υπολείμματα, ενώ τα φωτοσταθερά φίλτρα του είναι εγγύηση για την ασφαλή προστασία από τον ήλιο.


FYI (for your information)


«Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η σημαντική αύξηση των διαγνώσεων του μελανώματος τα τελευταία χρόνια. Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο ή να εμφανιστεί εκ νέου σε φαινομενικά υγιές δέρμα.


Ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτού του φαινομένου;


Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές (τρύπα του όζοντος). Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος μπορεί να είναι σωτήρια αφού 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος που η διάγνωσή τους είναι άμεση, μπορούν να θεραπευθούν!


Ποια είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος;


Η χαρτογράφηση σπίλων. Πρόκειται για καταγραφή των σπίλων του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφησης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με την βοήθεια ειδικού λογισμικού και σύγκριση με τις παλαιότερες εικόνες σε επόμενο έλεγχο. Η χαρτογράφηση των σπίλων πρέπει να γίνεται μία φορά ετησίως, εκτός αν θεωρηθεί αναγκαία ή επανεξέταση κάποιου σπίλου πιο σύντομα. Αν έχετε παρατηρήσει μια νέα ύποπτη αλλοίωση στο δέρμα σας, ή ότι μια ελιά άλλαξε όψη μέσα σε μερικές εβδομάδες ή ακόμα και αν δεν έχετε δείξει ποτέ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματός σας σε δερματολόγο για προληπτικό έλεγχο τότε μία επίσκεψη κρίνεται απαραίτητη.Eυχαριστώ πολύ τη Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο, και Επιστημονική Διευθύντρια του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group

Ακολουθήστε το στο Google News