Έφτασε το τέλος των αυτοκόλλητων ετικετών στα φρούτα; Νέα «τατουάζ» από λέιζερ που θα μαρκάρουν το σώμα των φρούτων εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε το δρόμο για τη χρήση οξειδίων του σιδήρου και υδροξειδίων, προκειμένου να γίνουν «τατουάζ» με λέιζερ στα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια και τα ρόδια. Ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 23 Ιουνίου.


Παρ’ όλο που η τεχνολογία υπήρχε από το 2009, η χρήση των συγκεκριμένων χημικών –που ενισχύουν την αντίθεση μεταξύ των σημείων του φρούτου που έχουν «χτυπηθεί» με λέιζερ και όσων δεν έχουν, καθιστώντας έτσι ευδιάκριτο το «τατουάζ»- είχε απαγορευτεί. Ο νέος νόμος της Ε.Ε. σημαίνει ότι όσοι πωλούν φρούτα θα μπορούν να χρησιμοποιούν λέιζερ με οξείδια σιδήρου και υδροξείδια για να «μαρκάρουν» τα προϊόντα τους. Τα σημάδια αυτά θα περιέχουν barcodes ή πληροφορίες για τα φρούτα (π.χ. προέλευση) και θα χρησιμοποιούνται αντί των αυτοκόλλητων ετικετών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας είναι ότι ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει πολλά πράγματα σχετικά με το φρούτο που αγοράζει. «Οι καταναλωτές θα είναι απολύτως βέβαιοι ότι το προϊόν που επιλέγουν είναι ασφαλές», εξηγεί ο Jaime Sanfelix, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Laser Food που ασχολείται με την συγκεκριμένη τεχνολογία και προσθέτει «Μέχρι τώρα, αρκετά προϊόντα έβγαιναν από τις συσκευασίες τους και πουλιόντουσαν “ανώνυμα”».


Επιπλέον, το λέιζερ θα μειώσει το συνολικό κόστος των προϊόντων και θα έχει περιβαλλοντικά οφέλη, αφού θα εξαλείψει την ανάγκη για χαρτί, μελάνι και κόλλα τα οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για τις αυτοκόλλητες ταμπέλες.


Η νέα νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση οξειδίων του σιδήρου, υδροξειδίων και άλλων πρόσθετων, γνωστών ως «Ε». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και χρησιμοποιούνται μόνο στην επιφάνεια των προϊόντων, η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής επειδή δεν απορροφώνται από τον οργανισμό.