Τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό σε πολλές ευρωπαικές χώρες κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Σημειώνονται όμως και ορισμένες ανοδικές τάσεις, από τις οποίες δεν εξαιρείται και η χώρα μας.


Οι ερευνητές μελέτησαν τις τάσεις όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας και στα δυο φύλα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: κάτω των 45, 45-54, 55-64 και άνω των 65 ετών. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στη European Heart Journal.


Οι χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας και στα δυο φύλα είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Σουηδία. Μεταξύ των ανδρών στην Ουγγαρία, την Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία οι μειώσεις στα ποσοστα θνησιμότητας των ανδρών δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.


Από την άλλη μεριά η πορεία μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας φαίνεται να ανακόπτεται μεταξύ των άνω των 45 ετών στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Λετονία και τη Λιθουανία.


Όσο για την Ελλάδα, παρατηρήθηκε μια σταθερή και σημαντική αύξηση των ποσοστών θανάτων μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45-54 ετών.


Αν και τα αίτια των τάσεων δεν διερευνήθηκαν σε βάθος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση των ποσοστών οφείλεται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής (κατά της υψηλής χοληστερίνης και της υπέρτασης), καθώς και στην μείωση του ποσοστού των καπνιστών.


Παρόλ’ αυτά οι ερευνητές τονίζουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά εξακολουθούν να είναι μια σημαντική απειλή υγείας και προκαλούν περισσότερους απο 1,9 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο στην Ευρωπαική Ένωση.