Μπορούν τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούμε να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση μιας τροφής; Κι όμως μπορούν, αναφέρει το περιοδικό «Flavour». Το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, ακόμα και το χρώμα φαίνεται να «παίζουν» με τους γευστικούς μας κάλυκες και τα μηνύματα που φτάνουν στον εγκέφαλό μας.


Τα πιατικά που χρησιμοποιούμε έχει αποδειχθεί ότι αλλάζουν την αντίληψή μας για το φαγητό και το ποτό. Για παράδειγμα, ποτά σε γυάλινα ποτήρια με ψυχρά χρώματα κρίθηκαν πιο δροσιστικά, ενώ το βάρος και το χρώμα ενός πιάτου μπορεί να αλλάξει τον αντίληψή μας όσον αφορά την πυκνότητα μιας τροφής, αλλά και το πόσο αλμυρή ή γλυκιά γεύση έχει.


Τώρα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχεται να δείξει ότι τα μαχαιροπήρουνα μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν το πώς βιώνουμε την εμπειρία του φαγητού. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι όταν το βάρος των μαχαιροπίρουνων επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας (π.χ. το πλαστικό κουτάλι είναι ελαφρύ), τότε το γιαούρτι φαινόταν πιο πυκνό και ακριβό. Επίσης, η αντίθεση των χρωμάτων φαίνεται να αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα. Έτσι, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το λευκό γιαούρτι με λευκό κουτάλι, το θεωρούσαν πιο γλυκό και πιο ακριβό και τους άρεσε περισσότερο από το ροζ γιαούρτι. Μάλιστα, οι επιδράσεις αυτές αντιστρέφονταν όταν το γιαούρτι το έτρωγαν με μαύρο κουτάλι. Ομοίως, όταν το τυρί προσφερόταν με μαχαίρι, κουτάλι, πιρούνι ή οδοντογλυφίδα, το τυρί από το μαχαίρι το ένιωθαν πιο αλμυρό.


Η Δρ. Vanessa Harrar και ο καθηγητής Charles Spence, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εξηγούν ότι «η εμπειρία του φαγητού είναι πολυαισθητηριακή και αφορά τη γεύση, την αίσθηση της τροφής στο στόμα, το άρωμα, την όραση. Πριν ακόμα βάλουμε το φαγητό στο στόμα μας, ο εγκέφαλός μας έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη εικόνα για αυτό, η οποία επηρεάζει τη συνολική εμπειρία μας». «Αλλάζοντας, λοιπόν, τα πιατικά και τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούμε επηρεάζουμε τη γεύση των τροφών. Η μικρή αυτή κίνηση μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο ελέγχου των μερίδων που καταναλώνουμε ή της ποσότητας αλατιού που βάζουμε στο πιάτο μας».