Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές μας στην ­κουζίνα. Τους αρέσουν οι απλές γεύσεις και έχουν αδυναμία στα γλυκά. Πώς, όμως, να τα πείσει κανείς ότι πολύ συχνά δεν είναι υγιεινά; Επειδή να τους τα στερήσουμε δεν γίνεται, αλλά ούτε και να τους επιτρέψουμε να τρώνε ό,τι να ’ναι, το Vita σάς δίνει λύσεις για εύκολα γλυκά επιδόρπια, που μπορείτε να τους ετοιμάσετε στο σπίτι και θα γίνουν τα αγαπημένα τους.


Παγωμένο γιαούρτι

Υλικά

• 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

• 3 ροδάκινα

• 200 γρ. φράουλες

• 2 φέτες πεπόνι

• 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής 2

• Καθαρίζετε τα φρούτα, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα χτυπάτε ελαφρά στο μούλτι μαζί με τη ζάχαρη. • Αναμειγνύετε το μείγμα με το γιαούρτι και ανακατεύετε. • Βάζετε το μείγμα σε γυάλινο σκεύος που σκεπάζει, ειδικό για την κατάψυξη, και το καταψύχετε για 1 ώρα. • Το ξαναχτυπάτε ελαφρά στο μπλέντερ και το καταψύχετε και πάλι. • Το σερβίρετε σε μπάλες, όπως το παγωτό.


Ρυζόγαλο με σοκολάτα

Υλικά

• 1 ποτήρι ρύζι γλασέ

• 4 ποτήρια γάλα

• 4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

• 1 βανίλια

• 1 κουταλιά κορν φλάουερ

• 1/2 φλιτζάνι κομματάκια κουβερτούρας

Τρόπος παρασκευής

• Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και, μόλις βράσει, ρίχνετε το ρύζι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ και τη βανίλια. • Τα αφήνετε να βράσουν επί 20΄ μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθεί το γάλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. • Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα κομματάκια κουβερτούρας και ανακατεύετε ελαφρά. • Αδειάζετε σε μπολάκια και σερβίρετε το ρυζόγαλο ζεστό ή κρύο.


Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τη διατροφική καθημερινότητα των παιδιών μας πιο υγιεινή και όχι στερητική, να εντάξουμε στη διατροφή τους σωστές επιλογές χωρίς να τους στερούμε την ευχαρίστηση





Γλυκά ποπ κορν

Υλικά

• 1 φλιτζάνι σπόρους καλαμποκιού

• 2 κουταλιές ελαιόλαδο

• 125 γρ. κουβερτούρα

Τρόπος παρασκευής

• Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, ώστε να λαδωθεί ο πάτος, και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε τους σπόρους καλαμποκιού και σκεπάζετε την κατσαρόλα. • Όταν αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι, κουνάτε την κατσαρόλα κατά διαστήματα, μέχρι να σταματήσουν να σκάνε. • Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και κυλάτε τα ποπ κορν στη λιωμένη σοκολάτα. • Τα αφήνετε να κρυώσουν, για να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και να είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Εναλλακτικά Μπορείτε να τα ανακατέψετε με μαύρη ζάχαρη αντί για σοκολάτα όσο είναι ακόμη ζεστά.


Στη στιγμή


● Αντί για σκέτα φρούτα, που μπορεί να μην τα θέλει το παιδί, φτιάξτε του ένα μιλκσέικ. Χτυπήστε στο μπλέντερ φρούτα που προτιμά, φρέσκο γάλα και παγάκια.


● Κάντε το γιαούρτι πιο ελκυστικό γευστικά και οπτικά προσθέτοντας δημητριακά, 1 φρούτο κομμένο και 2-3 κουταλάκια μέλι.


● Αντί για ένα ανθυγιεινό γλυκό, με κρέμα γάλακτος και άλλα λιπαρά, δώστε του μία φέτα ψωμί ή 1-2 απλά μπισκότα ή κράκερ με ταχίνι και μέλι ή με σπιτική μαρμελάδα ή με γλυκό του κουταλιού ή με κάποιο προϊόν επάλειψης με πρώτη ύλη το γάλα (προσέχοντας μόνο τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχει).


Ξηροί καρποί και φρούτα βουτηγμένα σε σοκολάτα

Καθαρίζετε μία μπανάνα, την κόβετε στη μέση και τη ραντίζετε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσει. Πλένετε τις φράουλες, τις κόβετε σε σχήμα σταυρού, ξεκινώντας από το κάτω μέρος και χωρίς να φτάσετε μέχρι το κοτσάνι (ώστε να μοιάζουν με λουλούδια). Στη συνέχεια, βουτάτε τα φρούτα σε κουβερτούρα που έχει λιώσει σε μπεν μαρί (με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να βουτήξετε στη λιωμένη σοκολάτα ξηρούς καρπούς). Έπειτα, τα ακουμπάτε σε λαδόκολλα και, αφού κρυώσουν λίγο, τα βάζετε στο ψυγείο.


3 tips για το μικρό γλυκατζή!

• Τα γλυκά επιδόρπια, ακόμα και αυτά που είναι σπιτικά, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται από το παιδί με μέτρο.


• Είναι προτιμότερο το παιδί να τρώει ένα γλυκό ως απογευματινό σνακ και αφού έχει φάει το μεσημεριανό του γεύμα.


• Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία, δηλαδή το παιδί να τρώει διαφορετικό γλυκό κάθε απόγευμα κι όχι συνέχεια το ίδιο.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.


Ακολουθήστε το στο Google News