Μελέτη, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, εξέτασε το ενδεχόμενο πειραματικό εμβόλιο να μπορεί να «ελέγξει» τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία «αποσυντονίζονται» στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, προσφέροντας έτσι ελπίδα για την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου.


Προηγούμενες προσπάθειες ναι μεν κατάφερναν να καταστείλουν συγκεκριμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, άφηναν ωστόσο ευάλωτους τους ασθενείς σε λοιμώξεις και καρκίνο. Τώρα πολλές ομάδες ασχολούνται με πιο στοχευμένες προσεγγίσεις σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν ή να αναστρέψουν το διαβήτη τύπου 1.


Στην τελευταία προσπάθεια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Translational Medicine», ομάδες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία και του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια δοκίμασαν ένα εμβόλιο γενετικά κατασκευασμένο να «κλείνει» μόνο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν βλάβες, αφήνοντας το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα άθικτο.


Μετά από 12 εβδομάδες εμβολιασμών (ένα εμβόλιο κάθε εβδομάδα), όσοι ασθενείς έκαναν το εμβόλιο έδειξαν θετικά σημάδια όσον αφορά τη διατήρηση ορισμένων βήτα κυττάρων του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.


Ο καθηγητής δρ. Lawrence Steinman, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της έρευνας, παραδέχεται ότι αν και το εμβόλιο δεν είναι έτοιμο για εμπορική χρήση, η μελέτη φαίνεται πολλά υποσχόμενη ώστε να την προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.