Μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι; Η απάντηση είναι θετική σύμφωνα με έρευνες από όλο τον κόσμο τις οποίες έχει στη διάθεσή του η «Βάση Δεδομένων για την Ευτυχία» στο Ρότερνταμ Αλλά ο δρόμος για την ευτυχία μπορεί να μην είναι αυτός που νομίζουμε.


Ο καθηγητής Ruut Veenhoven διευθυντής της εν λόγω βάσης δεδομένων και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ αναφέρει ότι η έρευνά του έχει δείξει μια ελαφρά αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο πόσες φορές οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μια έρευνα αναφέρουν αυθόρμητα τη λέξη «στόχοι» και στην ευτυχία τους.


«Αν και είναι γενικά παραδεκτό ότι χρειαζόμαστε στόχους για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή, τα στοιχεία είναι μπερδεμένα. Ο λόγος γι’ αυτό μάλλον είναι ότι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των στόχων τους επειδή προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.»


Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον εύρημα από μια σειρά ερευνών είναι η έλλειψη συσχετισμού ανάμεσα στο να βλέπει κάποιος ένα (φιλοσοφικό) νόημα στη ζωή του και στο να είναι ευτυχισμένος.


«Προς έκπληξή μου δεν βρήκα κάποιο συσχετισμό» λέει ο καθηγητής Veenhoven. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δραστήρια ζωή συσχετίζεται πιο έντονα με την ευτυχία, συγκριτικά με την αναζήτηση ενός νοήματος για την ύπαρξή μας.


Τα καλά νέα πάντως σύμφωνα με την «Βάση Δεδομένων για την Ευτυχία» είναι ότι μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και αυτό δεν εξαρτάται από την απόκτηση υλικών αγαθών όπως π.χ, τα χρήματα, αλλά από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ζωή.


Επομένως τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι; Σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν

-έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις

– εμπλεκόμαστε ενεργά στην πολιτική ζωή

– είμαστε δραστήριοι στη δουλειά αλλά και στον ελεύθερο χρόνο μας

– βγαίνουμε έξω για φαγητό

– έχουμε στενούς φίλους (αν και η ευτυχία δεν αυξάνεται με τον αριθμό των φίλων που έχουμε).




Επίσης ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα

όσοι πίνουν με μέτρο είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν πίνουν

– οι άνδρες είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ζουν σε μια κοινωνία όπου επικρατεί ισότητα των δύο φύλων

– οι άνδρες που θεωρούνται όμορφοι είναι πιο ευτυχισμένοι συγκριτικά με τις γυναίκες

– τείνουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν σκεφτόμαστε ότι είμαστε όμορφοι, παρά όταν – κυριολεκτικά και αντικειμενικά! – είμαστε.

– Τα παιδιά μειώνουν το επίπεδο της ευτυχίας αλλά αυτό αυξάνεται ξανά όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και φύγουν από το σπίτι.

– η ευτυχία μας μειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος που θέλουμε για να φτάσουμε στη δουλειά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς!


Μην ανησυχείτε όμως λένε οι ερευνητές αν δεν μπορείτε να είστε διαρκώς ευτυχισμένοι. Και η στεναχώρια είναι χρήσιμη. Λειτουργεί σαν τον κόκκινο σηματοδότη που μας επισημαίνει ότι πρέπει να τιθασεύσουμε την αρνητική μας συμπεριφορά.


Και κάτι τελευταίο για εκείνους που δουλεύουν πολλές ώρες: o καλύτερος τρόπος να γίνουν πιο ευτυχισμένοι είναι μετά τη δουλειά να κάνουν γυμναστική παρά να αράξουν στον καναπέ με μια μπίρα.