Οι λίγες ώρες ύπνου μάλλον είναι εξίσου επιβαρυντικές για την πρόκληση σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων όσο και το κάπνισμα, υποστηρίζουν ολλανδοί ερευνητές.


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι επαρκείς ώρες ύπνου μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση την ανάλυση στοιχείων από 14.000 ενήλικες επί δώδεκα έτη.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές αρχικά εξέτασαν τέσσερις καλές συνήθειες του τρόπου ζωής – την άσκηση, τη δίαιτα, την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και την αποφυγή του καπνίσματος – και διαπίστωσαν ότι όσοι τις τηρούσαν είχαν κατά 57% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και κατά 67% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εμφράγματα.


Στη συνέχεια εξέτασαν κατά πόσο ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός και διαπίστωσαν ότι όσοι, πέραν των τεσσάρων θετικών παραγόντων φρόντιζαν να κοιμούνται και εφτά ή περισσότερες ώρες την ημέρα, είχαν κατά 65% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και κατά 83% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης μοιραίων εμφραγμάτων.


«Η σημασία του ύπνου θα πρέπει πλέον να αναφέρεται ως ένας ακόμη τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Monique Verschuren από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Περιβάλλοντος της Ολλανδίας.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.