Οι ενήλικες ασθενείς με διαβήτη έχουν κατά 50% -80% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν δυσκολίες στην κινητικότητά τους συγκριτικά με εκείνους που δεν νοσούν σύμφωνα με μια επισκόπηση 26 σχετικών μελετών που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology.

Στο πλαίσιο της έρευνας δεν έγινε διάκριση ανάμεσα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, αλλά τα περισσότερα στοιχεία αφορούσαν ασθενείς άνω των 65 ετών που είναι πιο πιθανό να νοσούν από διαβήτη τύπου 2.

Η αδυναμία κινητικότητας ορίζεται ως η δυσκολία των ασθενών να κάνουν δραστηριότητες όπως το να πλυθούν, να φάνε, να ψωνίσουν ή να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι αυστραλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αίτια της δυσκολίας στην κινητικότητα παραμένουν ασαφή, αλλά εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλούν βλάβες στους μύες με την πάροδο των χρόνων.

Επιπλέον οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζονται με κινητικές δυσκολίες.