Τα παιδιά που θήλασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σημείωσαν υψηλότερο σκορ σε λεκτικά τεστ και τεστ νοημοσύνης στην ηλικία των τριών και επτά ετών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην JAMA Pediatrics.
Η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών αναφορικά με την ευεργετική δράση του θηλασμού στην νοημοσύνη των παιδιών.
Αυτή τη φορά οι ερευνητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης παρακολούθησαν από το 1999 έως το 2002, 1312 γυναίκες από τη Μασαχουσέτη και τα μωρά τους.
Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα μόνο επί έξι μήνες σημείωσαν υψηλότερο σκορ κατά τρεις μονάδες σε γλωσσικά τεστ συγκριτικά με εκείνα που δεν θήλασαν. Τα τεστ έγιναν στην ηλικία των τριών ετών και ο μέσος όρος απόδοσης ήταν 103,7, ενώ οι ερευνητές εκτίμησαν ότι για κάθε επιπλέον μήνα θηλασμού παρατηρούνταν βελτίωση στο τεστ κατά 0,21.
Για τα τεστ νοημοσύνης που περιελάμβαναν γραφή και ανάγνωση στην ηλικία των επτά, το μέσο σκορ ήταν 112,5 και κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού συνδεόταν με μια βελτίωση κατά 0,35.
Τα τεστ ολοκληρώνονται εντός 10-20 λεπτών και το 100 θεωρείται ένα καλό σκορ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι ένας δάσκαλος ή γονιός μάλλον δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτές τις μικρές διακυμάνσεις. Σε επίπεδο πληθυσμού όμως η εικόνα είναι διαφορετική επειδή σημαίνει ότι μικρότερο τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις της κλίμακας νοημοσύνης.