«Από την αρχή του χρόνου είχαμε 35 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, 7 άνθρωποι νοσηλεύονται ακόμα και δυστυχώς χθες είχαμε και έναν νεκρό», λέει ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων και λοιμοξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ωστόσο, σε σχέση πέρσι έχουμε το 1/3 των κρουσμάτων», προσθέτει ο κ. Τσιόδρας και συνεχίζει: «Αυτό οφείλεται είτε στα μέτρα που παίρνει ο κόσμος -τα οποία είναι πολύ σημαντικά-, είτε στο ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ανοσία στον πληθυσμό».

Ο ηλικιωμένος που υπέκυψε στον ιό αν και είχε επισκεφτεί τα κέντρα υγείας της περιοχής του δεν είχε διαγνωστεί με τον συγκεκριμένο ιό. «Η λοίμωξη αυτή είναι πολύ ύπουλη, γιατί συχνά έχει τα συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα των κουνουπιών και όχι από άτομο σε άτομο. Επίσης, σπανιότατα μεταδίδεται μέσω μετάγγισης αίματος ή μετά από μεταμόσχευση μολυσμένου οργάνου. «Για να είμαστε απολύτως σίγουροι, στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε μια ομάδα που επιβλέπει τα κρούσματα ανά περιοχές και προσδιορίζει τις λεγόμενες “επηρεαζόμενες περιοχές”. Ωστόσο, αυτό γίνεται μόνο για λόγους αιμοδοσίας και όχι για να πανικοβληθεί ο κόσμος», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

*Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

*Το 20% περνάει την ήπια μορφή της νόσου, εκδηλώνοντας συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά του κρυολογήματος, όπως πονοκέφαλο, πυρετό, κακουχία και μυαλγία.

*Σε λιγότερο από έναν στους 100 ασθενείς που προσβάλλονται από τον ιό εκδηλώνεται η σοβαρή μορφή της νόσου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα. Τα συμπτώματα είναι έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, δυσκαμψία του αυχένα, αλλά και συμπτώματα που έχουν σχέση με διαταραχή της συνείδησης. Ο ασθενής επιβάλλεται να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 2-14 ημέρες μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού και συνήθως υποχωρούν μετά από περίπου 3 -10 ημέρες.

Πρόληψη

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες στην Αμερική, όπου ένα εμβόλιο έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την δημιουργία αντισωμάτων σε ανθρώπους. Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε πληθυσμό που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Οι καθυστερημένοι ψεκασμοί

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από τους Δήμους οι λεγόμενοι «πρώιμοι» ψεκασμοί (γίνονται Μάρτιο-Απρίλιο). Φέτος, όμως, λόγω προβλημάτων των τοπικών αρχών με τις προμήθειες, οι ψεκασμοί καθυστέρησαν. «Οι καθυστερημένοι ψεκασμοί γίνονται εναντίον αυτών που ονομάζουμε “ενήλικα” κουνούπια, ενώ οι αρχικοί ψεκασμοί δρουν κατά των κουνουπιών που βρίσκονται στο λεγόμενο “στάδιο της προνύμφης”», εξηγεί ο κ Τσιόδρας.

Τι να κάνουμε;

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει ανακοίνωση με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, την οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του: http://www.keelpno.gr