Μπορεί ο συνδυασμός του αλκοόλ με κάποιο ενεργειακό ποτό να μας αρέσει, ωστόσο, τα κοκτέιλ αυτά μπορεί τελικά να είναι πιο επιβλαβή για τον οργανισμό από ότι υποστηρίζουν αρκετές έρευνες.

Όπως γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας, Peter Miller, σε κείμενο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτες που εξετάζουν τη σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένους τύπους συμπεριφορές και την κατανάλωση των συγκεκριμένων κοκτέιλ δείχνουν ότι όσοι επιλέγουν αυτού του είδους τα ποτά είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως π.χ. να οδηγήσουν μεθυσμένοι ή να τσακωθούν.

Ο καθηγητής Miller υποστηρίζει, επίσης, ότι η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατανάλωση των παραπάνω ποτών, καθώς για δεοντολογικούς λόγους τα εργαστήρια εξετάζουν την επίδραση που έχει στον οργανισμό μια μικρή ποσότητα (ένα αλκοολούχο ποτό και ένα energy drink).

Τέλος, συμπληρώνει, ότι οι καταναλωτές πρέπει να αντιμετωπίζουν τις σχετικές έρευνες με κριτική ματιά, καθώς δεν είναι λίγες αυτές, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο κλάδο ποτών. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες για τα συμπεράσματά τους σχετικά με την ανυπαρξία στοιχείων, που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κίνδυνου από το συνδυασμό αλκοόλ και energy drinks.