Η οικονομική ύφεση μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας σε Ευρώπη και Αμερική, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» και εξετάζει τον αντίκτυπο, που είχε στην παγκόσμια οικονομία, η κατάρρευση της πιστωτικής αγοράς και της αγοράς ακινήτων των ΗΠΑ το 2008.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ από το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ βασίστηκαν σε στοιχεία 54 χωρών, τα οποία συνέλεξαν από τη βάση θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τη χρονιά που ακολούθησε την έναρξη της κρίσης τα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες αυξήθηκαν κατά 3,3%, κυρίως στις χώρες όπου αυξήθηκαν και τα ποσοστά απολύσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 2009 υπήρξε αύξηση 37% στην ανεργία και την ίδια χρονιά τα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες άρχισαν να αυξάνονται με περίπου 5000 νέα περιστατικά. Στην Ευρώπη οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στις ηλικίες των 15 έως 24 ετών, ενώ στην Αμερική η αύξηση παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα των 45 – 64. Όσο για τις γυναίκες, το ποσοστό των περιστατικών δεν άλλαξε στην γηραιά ήπειρο, ενώ αυξήθηκε ελαφρά στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών σχετίζεται με την οικονομική κρίση και το συναισθηματικό στρες που αυτή προκαλεί, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τη σύνδεση αυτή.