Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια δεκάδες κιλά ληγμένων τροφίμων, γιατί εσφαλμένα ακολουθούμε τυφλά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Μελέτη που δημοσίευσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι ημερομηνίες που διαβάζουμε στα συσκευασμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από ασυνέπεια και τελικά μπερδεύουν τους καταναλωτές αντί να τους διευκολύνουν.

«Οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις ετικέτες σήμανσης των τροφίμων στοχεύουν στο να αντιλαμβάνεται καλύτερα ο καταναλωτής πόσο φρέσκο είναι το προϊόν που επιλέγει, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι τις συνδέουν με το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή του», λέει η δεύτερη συγγραφέας της μελέτης Emily Broad Lieb.

Η παρανόηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες φαγητού να καταλήγουν στη χωματερή, μια σπατάλη που αφορά και του φυσικούς πόρους και τις ώρες εργασίας. Έτσι, επηρεάζονται αρνητικά τόσο η τσέπη μας όσο και το περιβάλλον.

Ο δρ. Theodore Labuza, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε ότι στα 30 χρόνια εργασίας του πάνω στον τομέα δεν έχει συναντήσει κάποια έξαρση ασθενειών που να σχετίζονται με τροφές που έχουν καταναλωθεί μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους, αρκεί βέβαια να έχουν φυλαχτεί σωστά.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ημερομηνία λήξης καθορίζει εάν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές να καταναλωθεί ή όχι. Αυτό δεν αληθεύει. Όταν ένα τρόφιμο φαίνεται χαλασμένο ή μυρίζει άσχημα, τότε πρέπει να πεταχτεί. Το να έχει παρέλθει η ημερομηνία του δεν σημαίνει ότι είναι και επικίνδυνο», ξεκαθαρίζει.