Στην τελευταία αναφορά της η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (Alzheimer’s Disease International) εξετάζει τις τελευταίες παγκόσμιες και ανά περιοχή τάσεις στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων με άνοια και παρέχει μια ανάλυση των συστημάτων μακροχρόνιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο. Αποκαλύπτει ότι, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει, το παραδοσιακό σύστημα «άτυπης» φροντίδας από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα δεν θα είναι πλέον βιώσιμο. Στοιχεία από την παγκόσμια έκθεση για το 2013 προβλέπουν ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν φροντίδας θα αυξηθεί από 101 εκατομμύρια (στοιχεία του 2010) σε 277 εκατομμύρια το 2050. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν με τη νόσο του Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, γεγονός που υποδεικνύει μια γρήγορα αυξανόμενη παγκόσμια κρίση στην υγεία. Στην Ελλάδα οι ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer είναι 200.000.

Στη φετινή αναφορά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επίδραση που έχει η νόσος Alzheimer και άλλα είδη άνοιας στους φροντιστές των ασθενών. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που περιθάλπουν τους ασθενείς με τη νόσο του Alzheimer χρειάζονται εκπαίδευση και στήριξη. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί αφενός η ποιότητα ζωής των οικογενειών και αφετέρου η υποδομή περίθαλψης παγκοσμίως.

«Τα άτομα με άνοια έχουν εξειδικευμένες ανάγκες φροντίδας. Σε σύγκριση με άλλους λήπτες μακροχρόνιας φροντίδας χρειάζονται περισσότερη προσωπική φροντίδα, περισσότερες ώρες φροντίδας και περισσότερη επίβλεψη. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά του περιθάλποντα και υψηλότερα κόστη», σχολιάζει ο καθηγητής Prince, κύριος συγγραφέας της αναφοράς και καταλήγει: «Η ανάγκη για φροντίδα ξεκινά από την αρχή της πορείας της νόσου και όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει συνεχώς, απαιτώντας εκ των προτέρων προγραμματισμό, έλεγχο και συντονισμό». Από την πλευρά του, ο Marc Wortmann, διευθυντής της ADI δήλωσε: «Είναι ανάγκη να εκτιμήσουμε την αξία όσων παρέχουν φροντίδα πρώτης γραμμής στους ασθενείς με άνοια. Αυτό περιλαμβάνει οικογενειακούς περιθάλποντες με ή χωρίς πληρωμή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τον ρόλο των περιθαλπόντων και να διασφαλίσουν την εφαρμογή πολιτικών με σκοπό την υποστήριξή τους».

Η ADI καλεί όλες τις κυβερνήσεις να θέσουν την άνοια ως προτεραιότητα εφαρμόζοντας Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια, ώστε τα εθνικά συστήματα ιατροκοινωνικής φροντίδας να είναι κατάλληλα δομημένα και χρηματοδοτημένα να παρέχουν μακροχρόνια φροντίδα υψηλής ποιότητας στους ανθρώπους με άνοια σε όλα τα στάδια της νόσου.

Η ταυτότητα της ADI
Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer αποτελεί ομοσπονδία με 78 εταιρείες-μέλη και έχει επίσημες σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το όραμά της ADI είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια καθώς και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο. Η ADI πιστεύει πως το κλειδί για να νικηθεί η άνοια βρίσκεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό παγκοσμίων λύσεων και τοπικής γνώσης. Έτσι, εργάζεται τοπικά, ενδυναμώνοντας τις εταιρείες Alzheimer ανά τον κόσμο, ώστε να προσφέρουν φροντίδα και στήριξη στους ανθρώπους με άνοια και τους περιθάλποντές τους, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να επικεντρώσει την προσοχή στην άνοια και να ενθαρρύνει τις αλλαγές στις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Δράσεις της Alzheimer Ελλάς
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) διοργανώνει δύο δράσεις: σκακιστικούς αγώνες και περίπατο μνήμης.

1η δράση: Σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής η Alzheimer Ελλάς διοργανώνει το 1ο Φιλανθρωπικό Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι. Οι αγώνες θα λάβουν χώρα το Σάββατο 21.09.2013 στις 16:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ (Πεύκα – Ρετζίκι), που συνδράμει ευγενικά στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Στους αγώνες, που είναι ανοιχτοί για το κοινό, μπορούν να συμμετέχουν σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών (και μαθητές). Θα απονεμηθούν κύπελλα και βραβεία τους νικητές, ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση και προώθηση των σκοπών της εταιρείας Alzheimer. Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, καθηγήτρια του Α.Π.Θ, κ. Μάγδα Τσολάκη, τόνισε ότι «το σκάκι φυσικά δεν υπόσχεται κάποια μαγική θεραπεία, αλλά σίγουρα η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει μας δίνει στην ουσία ένα όπλο για να κάνουμε όλοι μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια». Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής: κ. Νίκος Λιάλιας: 6984 600 428 (18:00-20:00) και στη γραμματεία της Alzheimer Ελλάς: 2310 810411 (7:30-15:30).

2η δράση: Η Alzheimer Ελλάς διοργανώνει περίπατο μνήμης (memory walk) στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 23.09.2013 στις 18:30. Η συμβολική αυτή πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Αριστοτέλους και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Αριστοτέλη (πλατεία Αριστοτέλους, κάτω από την οδό Μητροπόλεως) και θα τερματίσει στο κινηματοθέατρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1). Θα ακολουθήσει ενημερωτική ομιλία σχετικά με την άνοια και εορταστικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, τηλ: +30 2310 810411, fax: +30 2310 925802, γραμμή βοήθειας: +30 2310 909000, e-mail: info@alzheimer-hellas.gr, www.alzheimer-hellas.gr.