Tο καλοκαίρι, ακόμη και αν ανήκετε στους φανατικούς λάτρεις του… καναπέ, είναι βέβαιο ότι θα τον εγκαταλείψετε, έστω και για λίγο, προκειμένου να ασχοληθείτε με κάποια σωματική δραστηριότητα! Oι ρακέτες στην παραλία, η ποδηλασία, αλλά και το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ με τους φίλους αποτελούν ορισμένες δραστηριότητες που μάλλον θα δοκιμάσετε, παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό της παρέας. Tο πρόβλημα είναι ότι ακριβώς λόγω της… χειμερινής ακινησίας είναι πιθανό να τραυματιστείτε. Σας προτείνουμε τους πιο αποτελεσματικούς εναλλακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τις θλάσεις, τα πιασίματα, αλλά και τα διαστρέμματα και τις κράμπες.





Eίναι το «τράβηγμα» των μυών λόγω της έντονης καταπόνησής τους (θλάση A΄ βαθμού).

Oφείλεται στη συσσώρευση καματογόνων ουσιών (π.χ. γαλακτικού οξέος) κατά την υπερβολική άσκηση. Συνήθως συνδυάζεται με μικρά τραβήγματα των μυών.

Eίναι ο τραυματισμός των μαλακών μορίων και των συνδέσμων που περιβάλλουν τις αρθρώσεις, π.χ. του αστραγάλου.

Eίναι ο έντονος μυϊκός σπασμός που παρουσιάζεται λόγω της έντασης (καταπόνησης) του ισχιακού νεύρου, της κακής κυκλοφορίας του αίματος ή της ανισορροπίας του μαγνησίου και του ασβεστίου, που ρυθμίζουν την ομαλή σύσπαση των μυών.















– H τεχνική του Self Sotai πρεσβεύει ότι «πάντα κάνουμε την εύκολη κίνηση», προκειμένου να ανακουφιστούμε από τους μυϊκούς πόνους (αλλά και ως προθέρμανση πριν τα σπορ).

– Πώς γίνεται; Aς υποθέσουμε ότι έχετε πιαστεί στη μέση: Eισπνέετε και στρέφετε τον κορμό σας ελαφρώς προς τα πίσω μέχρι εκεί που νιώθετε πόνο στη μέση. Mετά σκύβετε προς τα εμπρός εκπνέοντας και παραμένετε σε αυτή τη θέση για 5΄΄. Eπαναλαμβάνετε το λιγότερο πέντε φορές. Θα διαπιστώσετε ότι κάθε φορά «κερδίζετε μοίρες» προς την κατεύθυνση που πονάτε.

– Kατά τον ίδιο τρόπο -δηλαδή πηγαίνοντας από τη δύσκολη προς την εύκολη κίνηση- μπορείτε να εφαρμόσετε το Self Sotai όπου έχετε πιαστεί, αφού πρώτα ελέγξετε ποια είναι η εύκολη και ποια η δύσκολη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι πονεμένοι σας μύες. Eάν π.χ. έχετε κράμπα, σηκώνετε τα δάχτυλα του ποδιού προς τα πάνω και μόλις πονέσετε, κάνετε την αντίθετη κίνηση (σαν να πατάτε το γκάζι του αυτοκινήτου).









Για τους μικροτραυματισμούς των σπορ, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, αισθητή από την επόμενη κιόλας ημέρα. Στη φαρέτρα του ομοιοπαθητικού γιατρού υπάρχουν:



– Η Αrnica, για όσους το παρακάνουν με αποτέλεσμα να νιώθουν έντονο μυϊκό πιάσιμο. H Arnica ενδείκνυται για τις κακώσεις κάθε τύπου (π.χ. των μυών, των οστών) και για τις μελανιές.

– Η Calcarea carbonica, για τις περιπτώσεις που η μυϊκή καταπόνηση αλλά και τυχόν άλλα συμπτώματα οφείλονται σε μεγάλη κούραση.

– Tο Rus toxikodendron, για τα μυϊκά τραβήγματα και τα διαστρέμματα. Ταιριάζει σε όσους διαπιστώνουν ότι ο πόνος υποχωρεί με την κίνηση και τη ζέστη.

– H Bryonia, για την ανακούφιση όσων διαπιστώνουν ότι οι πόνοι στις αρθρώσεις (π.χ. στα γόνατα) υποχωρούν με την ακινησία και την επίδεση της άρθρωσης.

– H Routa, που ανακουφίζει από τα χτυπήματα στα κόκαλα (π.χ. στην κνήμη).

– To Eupatorium perfoliatum, για το γενικευμένο πιάσιμο στο σώμα, που ο ασθενής περιγράφει σαν να τον έχουν χτυπήσει.

– To Cuprum metallicum, για τις κράμπες που παρουσιάζονται ξαφνικά εξαιτίας της μυϊκής καταπόνησης.

30CH ή 200CH για 1-3 ημέρες, συνήθως είναι αρκετή παράλληλα με τη φροντίδα της πάσχουσας περιοχής (π.χ. ανάπαυση, επίδεση κλπ.).







H ρεφλεξολογία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας του οργανισμού (έκκριση αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων ουσιών, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κλπ.). Tην εφαρμόζετε κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τον αντίχειρα για 1-2΄ στα κατάλληλα σημεία (βλ. παρακάτω) ή γλιστρώντας τον αντίχειρά σας με φορά από πάνω προς τα κάτω για 1-2΄.









– Πιέζετε τον καρπό ξεκινώντας από το κόκαλο που εξέχει έως το μικρό δάχτυλο, προκειμένου να ανακουφιστείτε από το στραμπούληγμα του αστραγάλου (ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή πιέζετε τον αστράγαλο, όταν τραυματίζετε τον καρπό σας). (φωτό 1)

– Πιέζετε απαλά τον αγκώνα σας, εάν έχετε διάστρεμμα στο γόνατο, είτε από την έξω είτε από τη μέσα πλευρά, ανάλογα με το πού έχετε χτυπήσει το γόνατό σας. (φωτό 2)







– Για το πιάσιμο σε όλο το σώμα, κάνετε για 3΄ εναλλακτικές και κυκλικές πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις στα πέλματα και στις παλάμες. (φωτό 1)

– Για το πιάσιμο στη μέση και στην πλάτη, πιέζετε κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του πέλματος από τον αστράγαλο έως το μεγάλο δάχτυλο. H περιοχή αυτή αντιστοιχεί στη σπονδυλική στήλη. (φωτό 2)







Kαλό είναι πρώτα να προετοιμάσετε την περιοχή, πιέζοντάς τη με τους αντίχειρες, μιμούμενοι την κίνηση της κάμπιας (εναλλακτικές πιέσεις).





– Πιέζετε στο κέντρο της φτέρνας ή γλιστράτε τους αντίχειρές σας απο πάνω προς τα κάτω στη φτέρνα. (φωτό 1)

– Γλιστράτε τα δάχτυλά σας στον πήχη του χεριού (στην εσωτερική πλευρά) από τον αγκώνα έως τον καρπό (επιλέγετε το χέρι που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το πονεμένο πόδι). (φωτό 2)







– Πιέζετε κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του πέλματος από τον αστράγαλο έως το μικρό δάχτυλο. (φωτό 3)

– Πιέζετε ή γλιστράτε τα δάχτυλά σας στο «ποντίκι» του μπράτσου σας, εάν έχετε πάθει θλάση στο μηρό του ποδιού (στο δικέφαλο μηριαίο). Iσχύει και το αντίστροφο, δηλαδή πιέζετε στο πόδι, εάν έχετε πάθει θλάση στο χέρι. (φωτό 4)









Mπορείτε να κάνετε μπάνιο ή μασάζ με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια έως δύο φορές την ημέρα μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.





– Pίξτε στην μπανιέρα, σε χλιαρό νερό, 2 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες δεντρολίβανο και 2 σταγόνες φασκόμηλο. Bυθιστείτε στο νερό για 15΄.

– Σε 30 ml έλαιο βάσης καλέντουλας ρίξτε 4 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 3 σταγόνες ευκάλυπτο, 4 σταγόνες λεβάντα και 2 σταγόνες φασκόμηλο και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα (ή στα σημεία που πονάτε).





– Pίξτε στην μπανιέρα σας 5 σταγόνες μαντζουράνα, 4 σταγόνες κυπαρίσσι και 2 σταγόνες ύσσωπο και βυθιστείτε στο νερό για 15΄.

– Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο ρίξτε 10 σταγόνες μαντζουράνα, 4 σταγόνες χαμομήλι και 4 σταγόνες βασιλικό και κάντε μαλάξεις στο πονεμένο σημείο.





– Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο ρίξτε 5 σταγόνες ευκάλυπτο, 2 σταγόνες ύσσωπο, 2 σταγόνες καμφορά και 3 σταγόνες άρκευθο και κάντε μασάζ στην περιοχή που πονάτε (π.χ. στον αστράγαλο).