Προετοιμασία

  • Ο σωστότερος τρόπος απόψυξης είναι η τοποθέτηση του τροφίμου στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ και πάνω σε σχάρα για να στραγγίζει.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για ωμά κρέατα και λαχανικά. Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής είναι καλύτερες από τις ξύλινες, γιατί δεν είναι πορώδεις.
  • Προτιμάμε μαχαίρια και εργαλεία κουζίνας με πλαστικές λαβές, που δεν μαζεύουν μικρόβια όπως οι ξύλινες.
  • Όταν δοκιμάζουμε το φαγητό, δεν χρησιμοποιούμε τα σκεύη με τα οποία προετοιμάσαμε το ωμό τρόφιμο.
  • Δεν τοποθετούμε μαγειρεμένο φαγητό πάνω σε επιφάνεια, στην οποία προηγουμένως είχαμε ωμό τρόφιμο.
  • Για καλύτερο πλύσιμο των λαχανικών με φύλλα, τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με νερό, στην οποία έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα ή ξύδι.

Μαγείρεμα

  • Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα καλά, ελέγχοντας αν το φαγητό είναι ψημένο στο κέντρο του.
  • Καταναλώνουμε το φαγητό όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την στιγμή της προετοιμασίας του.
  • Τα μαγειρεμένα φαγητά φυλάσσονται στο ψυγείο μετά από 2-3 ώρες.
  • Ζεσταίνουμε μία φορά το φαγητό που έχει περισσέψει και σε περίπτωση που δεν καταναλωθεί, καλύτερα να το πετάξουμε.
  • Καθαρίζουμε εξωτερικά τις κονσέρβες, πριν τις ανοίξουμε και έπειτα μεταφέρουμε το περιεχόμενό τους σε σκεύος με κάλυμμα.

Καθαριότητα

  • Η τήρηση της προσωπικής υγιεινής είναι ο σημαντικότερος κανόνας στο χώρο της κουζίνας.
  • Σε περίπτωση που κοπούμε, προστατεύουμε το τραύμα με αδιάβροχο κάλυμμα.
  • Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων.
  • Οι πάγκοι της κουζίνας και οι επιφάνειες κοπής πρέπει να καθαρίζονται μετά αλλά και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των τροφίμων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ωμά τρόφιμα.
  • Πλένουμε καλά τα μαγειρικά εργαλεία.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι για τα πιάτα και τον πάγκο της κουζίνας.
  • Πλένουμε και απολυμαίνουμε τα σφουγγάρια και τις πετσέτες καθαρισμού μετά από κάθε χρήση και τα αλλάζουμε συχνά.
  • Καθαρίζουμε το ψυγείο τακτικά και ελέγχουμε αν υπάρχουν τρόφιμα που έχουν λήξει.