Με πάνω από 80 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες να έχουν μοιραστεί σχεδόν 4 δισ. φωτογραφίες και όλα αυτά μέσα σε 3 μόλις χρόνια, το Instagram έχει εξελιχθεί σε μανία.
Ωστόσο, η μανία αυτή με τις φωτογραφίες και τα εντυπωσιακά φίλτρα μπορεί να μας «χαλάσει» το γεύμα, κάνοντάς το λιγότερο απολαυστικό.
Έρευνα από το Brigham Young University στη Γιούτα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Consumer Psychology», υποστηρίζει ότι το να κοιτάμε τις αμέτρητες φωτογραφίες φαγητών και γλυκών, που βγάζουν οι φίλοι μας, μπορεί να μας «κόψει» την όρεξη, δημιουργώντας μας την αίσθηση ότι έχουμε ήδη καταναλώσει κάποια τροφή. «Κατά κάποιο τρόπο οδηγούμαστε στο να βαρεθούμε τη γεύση των τροφών, χάνουμε με άλλα λόγια την γευστική εμπειρία που συνοδεύει την κατανάλωσή τους», λέει ο ένας από τους συγγραφείς την έρευνας, Ryan Elder.
Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, καθηγητές Marketing, Ryan Elder και Jeff Larson, η υπερβολική έκθεση σε εικόνες με φαγητά αυξάνει τον κορεσμό μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόλαυση που παίρνουμε από το φαγητό. Συμβουλεύουν, λοιπόν, ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την τροφή μας, είναι καλύτερο να αποφύγουμε να βλέπουμε πολλές τέτοιες εικόνες.
Αυτό, βέβαια, ισχύει στην περίπτωση που θέλουμε να φάμε μια υγιεινή σαλάτα, γιατί αν έχουμε αδυναμία στις σοκολάτες, ίσως θα ήταν χρήσιμο να βλέπαμε περισσότερες φωτογραφίες.