Ο 57χρονος, βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Tom Hanks, αποκάλυψε ότι έχει διαβήτη τύπου 2.

«Πήγα στον γιατρό και μου είπε: “Θυμάσαι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου με τα οποία ταλαιπωρείσαι από τα 36 σου; Ε, λοιπόν, έχεις διαβήτη τύπου 2, νεαρέ”», δήλωσε ο Hanks.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το βάρος του ηθοποιού ανέβαινε και κατέβαινε ανάλογα με τις επιταγές του κάθε ρόλου που αναλάμβανε. Ορισμένοι μάλιστα γιατροί υποστηρίζουν ότι οι απότομες αυτές διακυμάνσεις του βάρους του ίσως να συνέβαλαν στην εμφάνιση διαβήτη.

Ο Tom Hanks ως προπονητής baseball στην ταινία «Το δικό τους παιχνίδι» («A league of their own») πήρε σχεδόν 14 κιλά, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας «Ο ναυαγός» («Cast away») χρειάστηκε να χάσει 25 κιλά!

Ο Hanks είναι ένας από τα εκατομμύρια Αμερικανούς που αναπτύσσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής τους διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, 25,8 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ –δηλαδή το 8% του πληθυσμού- έχει διαβήτη και η συντριπτική πλειοψηφία διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, λιγότερα από 19 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια. Επιπλέον, άλλα 79 εκατομμύρια αμερικανών βρίσκονται ένα βήμα πριν την εκδήλωση διαβήτη, δηλαδή παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό της γλυκόζης του οργανισμού. Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στην εκδήλωση της συγκεκριμένης νόσου.

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα μέσω της δίαιτας και της άσκησης. Αυτό φαίνεται να μην ισχύει στην περίπτωση του διάσημου ηθοποιού. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Ο γιατρός μου με ενημέρωσε ότι αν καταφέρω να αποκτήσω το βάρος που είχα στο γυμνάσιο θα είμαι υγιής. Του απάντησα: “Φαίνεται ότι θα συνεχίσω να έχω διαβήτη τύπου 2, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω αυτό το βάρος”». Ο Tom Hanks στο σχολείο ζύγιζε λιγότερα από 44 κιλά!

Η Virginia Peragallo-Dittko, διευθύντρια στο Ινστιτούτο Διαβήτη και Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Winthrop της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Γνωρίζαμε ότι ο Hanks είχε ιστορικό 20 χρόνων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη. Ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να προλάβει τη νόσο. Θα έπρεπε να χάσει το 5-7% του σωματικού του βάρους και να αυξήσει τη σωματική άσκηση σε 150’ την εβδομάδα». Η ίδια θεωρεί ότι το αυξημένο βάρος του ηθοποιού είναι αυτό που ευθύνεται για τον διαβήτη και όχι οι διακυμάνσεις του βάρους του τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχει και γενετική προδιάθεση στον διαβήτη τύπου 2», προσθέτει η κ. Peragallo-Dittko και συνεχίζει: «Ωστόσο, ο τρόπος ζωής μας μπορεί να αλλάξει αυτήν την προδιάθεση».

Η αγωγή για τον διαβήτη, η οποία περιλαμβάνει φάρμακα ή/και ενέσεις ινσουλίνης, συστήνεται σε όσους ασθενείς δεν μπορούν να διατηρήσουν το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι συστάσεις του γιατρού του Tom Hanks.