Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε περισσότερα από 15.000 παιδιά στην Αφρική φάνηκε ότι το εμβόλιο – το οποίο αποκαλείται RTS,S- παρείχε προστασία από την ελονοσία έως και 18 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η έρευνα για το εν λόγω εμβόλιο διεξάγεται από 11 ερευνητικά κέντρα σε εφτά αφρικανικές χώρες σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό PATH Malaria Vaccine Initiative και την φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 18 μηνών υπήρξε μια μείωση κατά 46% των περιπτώσεων ελονοσίας σε παιδιά ηλικίας 5 μηνών έως 17 μηνών κατά τον πρώτο εμβολιασμό. Οι περιπτώσεις σοβαρής νόσου μειώθηκαν κατά 36% και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας της νόσου μειώθηκαν κατά 42%. Μεταξύ των παιδιών 6-12 εβδομάδων υπήρχε μια μείωση κατά 27% των περιστατικών ελονοσίας κατά τη διάρκεια των 18 μηνών παρακολούθησης, καθώς και μια μείωση κατά 15% των περιστατικών σοβαρής ελονοσίας και κατά 17% των περιπτώσεων εισαγωγής στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επίσης το 2014 αναμένεται να δοθούν τα στοιχεία από την περίοδο παρακολούθησης των 32 μηνών μετά τις αρχικές τρεις δόσεις του εμβολίου.

Με βάση τα ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρία σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση έγκρισης του εμβολίου από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή (European Medicines Agency). Εάν εγκριθεί το εμβόλιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να εκδώσει οδηγία για την χρήση του το 2015.