ΕΝΟΤΗΤΑ 1η: ΠΡΟΣΩΠΟ

Για να προετοιμάσουμε σωστά και το δέρμα μας, ώστε να μειώσουμε τη βλαβερή επίδραση του ήλιου, της θάλασσας και της ταλαιπωρίας των διακοπών, η δρ. Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group (www. cosmeticdermamedicine.gr), μας συμβουλεύει:

1. Ενυδάτωση τώρα

Πριν βγούμε στην παραλία, είναι ιδανικό να προηγηθεί μια βαθιά ενυδάτωση του δέρματός μας, καθώς με τον ήλιο αφυδατώνεται και χάνει την πολύτιμη υγρασία του, που το κρατά ελαστικό και σφριγηλό. Η μεσοθεραπεία είναι η ιδανική θεραπεία προετοιμασίας του δέρματος, καθώς μεταφέρει κάτω από την επιδερμίδα πολύτιμες ουσίες (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και αντιοξειδωτικούς παράγοντες), οι οποίες ενισχύουν το υδατικά συστατικά της επιδερμίδας μας, συγκρατούν το νερό και διατηρούν το δέρμα μας φρέσκο, λείο, λαμπερό και ενυδατωμένο.

2. Ανάπλαση της επιδερμίδας

Για να μετριάσουμε τις πιθανές βλάβες της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο, είναι σημαντικό να έχουμε διατηρήσει το δέρμα μας σε άριστη κατάσταση. Εφαρμόζοντας μια θεραπεία αντιγήρανσης, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας και τη λάμψη του προσώπου μας με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Προτείνουμε τη μέθοδο Platelet Rich Plasma (PRP), σύμφωνα με την οποία εγχέουμε κάτω από την επιδερμίδα πρωτεΐνες που περιέχονται στα αιμοπετάλια. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στον οργανισμό μας ενισχύουν την αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας PRP έχουν μεγάλη διάρκεια, είναι εντυπωσιακά και αμέσως ορατά.

3. Ανανεώνουμε εγκαίρως το μπότοξ

Επειδή εξαιτίας του ηλίου κάνουμε πιο συχνά συσπάσεις έκφρασης στο πρόσωπό μας, ενδέχεται να τονιστούν οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Έτσι, καλό είναι να μην αμελήσουμε το επαναληπτικό μας ραντεβού, αν έχει περάσει η δράση του μπότοξ.

4. Προσέχουμε κάθε αλλαγή στις ελιές

Η καλύτερη θεραπεία για το μελάνωμα είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Ειδικά αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. έχουμε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια ή μαλλιά, ή πάρα πολλές ελιές, εκ των οποίων ορισμένες είναι μεγάλου μεγέθους, ανομοιόμορφες ή με ανομοιογενές χρώμα) είναι απαραίτητη η άμεση εξέτασή μας από δερματολόγο για μια εξέταση χαρτογράφησης σπίλων πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο.

5. Περισσότερο αντιηλιακό

Μπορεί να χρησιμοποιούμε προϊόντα μακιγιάζ ή την καθημερινή ενυδατική μας κρέμα με SPF, όμως το καλοκαίρι πρέπει να χρησιμοποιούμε μια ξεχωριστή αντιηλιακή κρέμα που να περιέχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, φροντίζουμε να ανανεώνουμε την εφαρμογή του αντιηλιακού περίπου κάθε 2 ώρες.

6. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας

Η κατανάλωση τροφίμων με βιταμίνη Α (όπως καρότα, ντομάτα, πεπόνι, γάλα) έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής αντοχής της επιδερμίδας μας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ ενισχύει και το μαύρισμα. Το σελήνιο σε τρόφιμα (όπως φιστίκια, δημητριακά ολικής άλεσης, σουσάμι, σιτάρι, τόνο, θαλασσινά, κοτόπουλο) μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, ενώ το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει βιταμίνη Ε, ενισχύει την αντοχή του δέρματος. Πολύ βασικό είναι να πίνουμε αρκετό νερό (6-8 ποτήρια ημερησίως), καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εφίδρωση και συνεπώς την αφυδάτωση του δέρματος.

ENOTHTA 2η ΣΩΜΑ

Το δέρμα μας έχει άγρια υφή και έχει χάσει τη λάμψη του

Τι συμβαίνει: Υπάρχει απώλεια νερού και λιπιδίων. Τα κύτταρα της επιδερμίδας χάνουν την ικανότητά τους να συγκρατούν το νερό, ενώ παράλληλα τα λιπίδια παράγονται σε μικρότερες ποσότητες. Ως αποτέλεσμα, ο επιδερμικός φραγμός δεν λειτουργεί σωστά και το δέρμα μας γίνεται πιο ευάλωτο σε εξωτερικές επιθέσεις. Μερικά από τα συμπτώματα είναι το ξεφλούδισμα, οι ερεθισμοί, η αίσθηση τραβήγματος και δυσφορίας, ο κνησμός.

Τι κάνουμε: Απλώνουμε καθημερινά μετά το ντους στο σώμα μας ένα εντατικό ενυδατικό προϊόν και ντυνόμαστε αφού βεβαιωθούμε ότι έχει απορροφηθεί. Με την προϋπόθεση ότι το δέρμα μας δεν είναι ερεθισμένο από τον ήλιο, κάνουμε απαλό scrub με ένα σφουγγάρι-λούφα, προκειμένου να απομακρύνουμε τα νεκρά κύττταρα, τα οποία εμποδίζουν τα συστατικά να απορροφώνται σε βάθος.

Πρώτες βοήθειες

Μήπως νιώθουμε ήδη το δέρμα μας να μας «τραβάει» και μια ενοχλητική φαγούρα από το αλάτι, τον ήλιο και την άμμο;

ΟΧΙ Στα «σκληρά» καθαριστικά και το άγριο σφουγγάρι

Για μερικές μέρες, κάνουμε σύντομα, χλιαρά ντους και χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό προϊόν με ουδέτερο pH και ενυδατικά, ανακουφιστικά συμπλέγματα που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας.

ΝΑΙ Στα ειδικά ενυδατικά προϊόντα

Για να αποτρέψουμε περαιτέρω ερεθισμούς, χρησιμοποιούμε μια κρέμα after sun που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παρέχει έξτρα θρέψη στο δέρμα και αντιφλεγμονώδη δράση. Mερικά συστατικά που έχουν αυτή τη δράση είναι το λάδι ελιάς, η αλόη, η καλέντουλα και η προβιταμίνη Β5, αλλά και η νιασιναμίδη, το βούτυρο καριτέ και η γλυκερίνη, που αποκαθιστούν τον επιδερμικό φραγμό. Για άμεση ανακούφιση, φυλάμε το προϊόν στο ψυγείο. Αν, ωστόσο, ο ερεθισμός εξελίσσεται σε έγκαυμα, απευθυνόμαστε σε έναν φαρμακοποιό. Η χρήση μιας κρέμας με υδροκορτιζόνη ενδείκνυται. Και δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η MAΛΛΙΑ

Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα μαλλιά μας στον ήλιο, αλλά και στο σπίτι; Οι ειδικοί των μαλλιών μάς απαντούν.

«Οι ακτίνες UV διασπούν τις πρωτεΐνες της τρίχας, προκαλώντας θαμπάδα και αφυδάτωση, και αποδυναμώνουν τον μηχανισμό άμυνάς της. Αυτή η φθορά είναι πιο έντονη στην εξωτερική επιφάνεια της τρίχας, γι’ αυτό και τα άτομα με χοντρή τρίχα μαλλιών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη φθορά που προκαλείται από τις ακτίνες UV σε σχέση με τα άτομα που έχουν μαλλιά με λεπτή τρίχα», εξηγεί ο δρ. John Gray, κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της P&G Beauty. Άρα, όταν φθείρεται το εξωτερικό στρώμα της τρίχας των μαλλιών, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, για να την προστατεύσουμε από την επιπρόσθετη φθορά και το σπάσιμο. Επιπλέον, η λύση για λεία μαλλιά χωρίς φριζάρισμα είναι η υγρασία και οι παράγοντες που κλειδώνουν την πολύτιμη φυσική υγρασία στο εσωτερικό της τρίχας είναι τα λιπίδια.

Tips για το καλοκαίρι, από τον hair-stylist Ηλία Ζάρμπαλη

* Ξεπλένουμε τα μαλλιά καλά μετά τη βουτιά στην πισίνα ή τη θάλασσα, για να φύγει το χλώριο ή το αλάτι αντιστοίχως.

* Λουζόμαστε καθημερινά με χλιαρό νερό

* Προτιμάμε σαμπουάν με αντιηλιακά φίλτρα.

* Επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε το conditioner πάντα μετά το λούσιμο και να εφαρμόζουμε μία ενυδατική/θρεπτική μάσκα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

* Κατά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακών σπρέι στα μαλλιά, ιδίως αν αυτά είναι βαμμένα.

* Φοράμε καπέλο που προστατεύει πλήρως την τρίχα.

Τips αναδόμησης για όλο τον χρόνο

* Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το δέρμα, η εξωτερική φροντίδα δεν είναι επαρκής αν δεν συνοδεύεται από εσωτερική ενυδάτωση. Γι’ αυτό, πίνουμε άφθονο νερό.

* Αν μαζεύουμε τα μαλλιά μας αλογοουρά ή κοτσίδα, καλό είναι να μην τα τραβάμε, και κυρίως να μην τα πιάνουμε σφιχτά, γιατί η τρίχα αποδυναμώνεται και σπάει.

* Αποφεύγουμε όσο μπορούμε το σεσουάρ και χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα.

* Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε μάσκες θρέψης και αναδόμησης που ενισχύουν την ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας.

* Κόβουμε τις άκρες των μαλλιών μας τουλάχιστον κάθε 2 μήνες, για να απομακρύνουμε τυχόν ψαλίδα.

Το πείραμα

Πόσο ταλαιπωρημένα είναι τα μαλλιά μας μετά τις διακοπές; Για να το διαπιστώσουμε, το τμήμα ερευνών της P&G μάς προτείνει να διεξαγάγουμε ένα απλό πείραμα:

* Τι θα χρειαστούμε:

Μία τρίχα από τα μαλλιά μας, ένα μεγάλο ποτήρι γεμάτο νερό, χρονόμετρο.

* Τι κάνουμε

Βήμα 1: Αφού λουστούμε, παίρνουμε μία τρίχα από το πίσω μέσο μέρος του κεφαλιού μας.

Βήμα 2: Τυλίγουμε την τρίχα σε σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε στο ποτήρι με το νερό.

Βήμα 3: Εάν η τρίχα βυθιστεί σε λίγα δευτερόλεπτα, τα μαλλιά μας είναι πολύ ταλαιπωρημένα και χρειάζονται προϊόντα αναδόμησης. Εάν η τρίχα επιπλέει πάνω από 1΄, η κατάσταση των μαλλιών μας είναι καλή. Ωστόσο, για να παραμείνουν υγιή, χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.

Οι 5 αναπληρωτές της υγρασίας

Για να σφραγίσουμε την υγρασία της επιδερμίδας μας και να δυναμώσουμε την άμυνά της, αναζητάμε στις συσκευασίες των καλλυντικών τα παρακάτω συστατικά:

* Ουρία

* Πανθενόλη

* Λιπίδια όπως έλαιο αργκάν, λάδι ελιάς, αμυγδαλέλαιο, βούτυρο καριτέ και γλυκερίνη

* Υαλουρονικό οξύ

* Ιαματικό νερό

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ δρ. ΑΜΑΛΙΑ ΤΣΙΑΤΟΥΡΑ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστημονική διευθύντρια του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group (www. cosmeticdermamedicine.gr) και επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός».