Όσο επιμελώς κι αν έχουμε προστατευθεί από τον ήλιο, το καλοκαίρι αφήνει πάντα τα σημάδια του στην επιδερμίδα. Το πρόσωπο δείχνει κουρασμένο, η επιδερμίδα έχει χάσει τη λάμψη της, οι λεπτές ρυτίδες αρχίζουν να διαγράφονται δίπλα στα μάτια ή γύρω από το στόμα. Στην πραγματικότητα θα θέλαμε ένα καινούργιο δέρμα: πιο φωτεινό, πιο σφριγηλό, πιο ξεκούραστο. Φαίνεται ότι υπάρχει τρόπος να το αποκτήσουμε. Με την ίδια λογική που ο οργανισμός συνθέτει καινούργιο ιστό για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο δέρμα, θα μπορούσε να παράγει «φρέσκα» κύτταρα, ώστε να τα στέλνει στη θέση των παλιών. Μία τέτοια διαδικασία συμβαίνει φυσιολογικά μετά από ένα έγκαυμα ή έναν τραυματισμό. Οι αναπλαστικές διαδικασίες «αντιλαμβάνονται» το πρόβλημα και σπεύδουν στην περιοχή για να το διορθώσουν.

Δέρμα πιο λαμπερό και νεανικό

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έστρεψαν τις έρευνές τους σε αυτή την κατεύθυνση. Με τη γνώση της κλινικής δερματολογίας, αυτής που αντιμετωπίζει τις πληγές του δέρματος και χρησιμοποιεί αναπλαστικούς παράγοντες για να τις επουλώσει, αναπτύσσεται και η αισθητική δερματολογία. Με παρόμοιες μεθόδους, οι ειδικοί επιχειρούν να διεγείρουν τη φυσιολογική αναπλαστική λειτουργία του ιστού. «Πρόκειται για τον πιο απλό τρόπο να σβήσουμε τις ρυτίδες χωρίς κίνδυνο για επιπλοκές», λέει ο Ντέιβιντ Γκόλντμπεργκ, καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών τονίζει: «Οι θεραπείες ανάπλασης στην επιφάνεια του δέρματος μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση και να δώσουν στην επιδερμίδα μια πιο απαλή, πιο νεανική αίσθηση».

ΒΗΜΑ 1ο: Η απομάκρυνση του κατεστραμμένου δέρματος

Για να βοηθήσουμε τα φρέσκα κύτταρα του δέρματος να έρθουν στην επιφάνεια, πρέπει πρώτα να απομακρύνουμε τα παλιά. Απαλλάσουμε την επιδερμίδα από τα νεκρά κερατινοκύτταρα και συγχρόνως τονώνουμε τη λειτουργία των δερματικών κυττάρων με τις ειδικές μεθόδους ελεγχόμενης καταστροφής:

Χημικό πίλινγκ: Τα βασικά συστατικά των χημικών πίλινγκ είναι τα άλφα (όπως το γλυκολικό οξύ) και τα βήτα (όπως το σαλικυλικό οξύ) υδροξυοξέα, τα οξέα της βιταμίνης Α (όπως το αζελαϊκό) και το ΤCA (τριχλωροξικό οξύ). Με τη βοήθειά τους, οι γιατροί απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και, κατά συνέπεια, τονώνουν την παραγωγή νέων. «Ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα του δέρματος, όπως λεπτές ρυτίδες, χαλάρωση, ακμή ή πανάδες, συνθέτουμε το κατάλληλο μείγμα από οξέα», μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου. Και προσθέτει: «Αντίστοιχα καθορίζεται και ο αριθμός των εφαρμογών, από 2 έως 8 φορές, σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους». Τιμή: Από 100 Ε.

Μικροδερμοαπόξεση: Ο χημικός πόλεμος δεν είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν τα κερατινοκύτταρα. Υπάρχει και ο μηχανικός. Ο βομβαρδισμός της επιδερμίδας με μικροκρυστάλλους αποτελεί την αγαπημένη θεραπεία των δερματολόγων εδώ και μία περίπου δεκαετία. «Οι μικροκρύσταλλοι τραυματίζουν ελαφριά την επιφάνεια του δέρματος, έτσι ώστε να διεγείρουν τις φυσιολογικές διαδικασίες της ανάπλασης», μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου. Και συνεχίζει: «Για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα, ολοκληρώνουμε τη θεραπεία με τους κατάλληλους φαρμακευτικούς παράγοντες, οι οποίοι απομακρύνουν τον ερεθισμό και συγχρόνως βοηθούν την ανανέωση των κυττάρων». Ο αριθμός των επαναλήψεων εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Συνήθως γίνονται μία έως τέσσερις. Τιμή: Από 80 Ε.

Laser Resurfacing: «Η κεφαλή του λέιζερ διοχετεύει επιλεκτικά την ενέργεια, ώστε να προκαλέσει την εξάχνωση του κατεστραμμένου ιστού», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουμε το στερεό σε αέριο και εξαφανίζουμε τις λεπτές ρυτίδες, ειδικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα, τις ουλές και τα άλλα σημάδια. Η τεχνολογία του λέιζερ μάς προσφέρει τη δυνατότητα να προσβάλουμε επιλεκτικά τις περιοχές που θέλουμε να αναπλαστούν και να ελέγξουμε με ακρίβεια το βάθος στο οποίο θα επέμβουμε», συμπληρώνει. Ανάλογα με το λέιζερ (δηλαδή αν είναι έρμπιουμ ή διοξειδίου του άνθρακα) και το βάθος της θεραπείας καθορίζεται και ο αριθμός των επαναλήψεων. Συνήθως κυμαίνεται από 1 έως 5. Κάθε φορά, αλλά και για τις μέρες που ακολουθούν, χρησιμοποιούνται τα ειδικά φαρμακοκαλλυντικά προϊόντα που βοηθούν στην επούλωση και την ανάπλαση. Τιμή: Από 500 Ε για κάθε επανάληψη.

Fractional τεχνολογία: Στην καινούργια εποχή των λέιζερ, η εκπομπή της ενέργειας αλλάζει μορφή. Δεν διοχετεύεται ως μία ακτίνα, αλλά σε πολύ μικρά κλάσματα αυτής. Το αποτέλεσμα είναι ότι ανοίγει στην επιδερμίδα μικρές «τελίτσες» (οπές), μέσα από τις οποίες φτάνει στα δερματικά κύτταρα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τεχνολογία, το fractional λέιζερ δεν εξαχνώνει συνολικά τη στιβάδα του δέρματος. Δρα σε μεμονωμένα σημεία, τα καταστρέφει και διεγείρει τις αναπλαστικές λειτουργίες των γειτονικών. Έτσι, προκαλώντας ελάχιστη βλάβη, πετυχαίνει το μέγιστο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ανάπλαση. «Καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί σαν τραύματα, διεγείρει τις διαδικασίες επούλωσης», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η θεραπεία ολοκληρώνεται συνήθως σε 4 επαναλήψεις, σε απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη. Τιμή: Περίπου 1.500 Ε για το σύνολο των θεραπειών.

ΒΗΜΑ 2ο: Η ενεργοποίηση της ανάπλασης

«Καθώς καταστρέφουμε την κεράτινη στιβάδα, κινητοποιούμε τα κύτταρα της βασικής στιβάδας ώστε να ξεκινήσουν τον κύκλο τους και να βγουν στην επιφάνεια», εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. «Με άλλα λόγια, ενεργοποιείται η διαδικασία της επούλωσης. Για να βοηθήσουμε τα κύτταρα στο δύσκολο έργο τους, τα τροφοδοτούμε με τους παράγοντες της ανάπλασης. Πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη θεραπεία των εγκαυμάτων. Καθώς όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν και την καλλυντική τους χρήση, τα συστατικά αυτά μπήκαν και στη σύνθεση φαρμακοκαλλυντικών τα οποία στοχεύουν στην ανάπλαση του δέρματος». Πιο αναλυτικά:

Μαντεκασοζίδη: Πρόκειται για το «μαγικό» συστατικό της επούλωσης. Το εκχύλισμα του φυτού Centella asiatica μπορεί να έχει αληθινά θαυματουργή επίδραση πάνω στο δέρμα. Ενώ αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα που προορίζονται για τα εγκαύματα, τα εκζέματα και άλλα δερματικά προβλήματα. Το όνομά του οφείλεται στο νησί του Ινδικού Ωκεανού Μαδαγασκάρη, όπου ευδοκιμεί η πιο καλή ποιότητα αυτού του φυτού. «Το εκχύλισμά του βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, των ινών που είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό καινούργιου ιστού, του δέρματος δηλαδή που επουλώνει τις πληγές, τις ουλές και τα εγκαύματα», εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Και συνεχίζει: «Συγχρόνως, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μία δράση που είναι σημαντική όταν έχουν προηγηθεί τεχνικές απολέπισης του δέρματος. Οι κρέμες αυτές χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ ή και πρωί, για αρκετές εβδομάδες μετά την εφαρμογή της τεχνικής απολέπισης. Τέτοια προϊόντα μπορούν επίσης να χορηγηθούν για την πρόληψη ή και τη θεραπεία των ραγάδων».

Υαλουρονικό οξύ: Το ζητούμενο για την υγεία του δέρματος είναι πάντα η υγρασία. Τα επαρκή αποθέματα νερού είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των κυττάρων. Όταν κάνουμε μία προσπάθεια ανάπλασης, το νερό είναι ακόμη πιο απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή έκβαση της θεραπείας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, οι ειδικοί χρησιμοποιούν το υαλουρονικό οξύ. «Η ουσία αυτή λειτουργεί σαν σφουγγάρι», εξηγεί η δερματολόγος. «Τα μόριά της, όταν διοχετευτούν μέσα στο δέρμα, έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν ποσότητες νερού πολλαπλάσιες του βάρους τους», συμπληρώνει. Οι ειδικοί χορηγούν τις ειδικές γάζες (με την εμπορική ονομασία Jalplast), οι οποίες είναι εμποτισμένες με αυτή την ουσία ώστε να διατηρούν το τραύμα υγρό, με αποτέλεσμα να προάγουν την επούλωση και να μειώνουν σημαντικά τη διάρκειά της. Επίσης, μπορούν να απλωθούν οι αμπούλες υαλουρονικού οξέος Fillast, της Synchroline.

Βρόμη: Το μυστικό των δερματολόγων που καλούνται να βοηθήσουν στη γρήγορη επούλωση ενός εγκαύματος ή στη θεραπεία ενός πολύ ξηρού δέρματος είναι η βρόμη. Το εκχύλισμα του φυτού περιέχει μία σπάνια κολλοειδή ουσία, η οποία «σφραγίζει» το δέρμα και το βοηθά να συγκρατήσει την υγρασία του. Συγχρόνως, υποστηρίζει τη διαδικασία της επιθηλιοποίησης, του σχηματισμού δηλαδή καινούργιου ιστού. «Τα προϊόντα που περιέχουν βρόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μετά από μία επεμβατική δερματολογική θεραπεία, όπως του πίλινγκ, όσο και σε μόνιμη βάση, σαν μέρος της καθημερινής περιποίησης του δέρματος», μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Και προσθέτει: «Συστήνουμε κρέμες όπως η Ultra Calming, της Aveeno, και η Epitheliale, της A-Derma».