Πόσες φορές κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας έχετε σκεφτεί να τα παρατήσετε, γιατί ο δείκτης της ζυγαριάς έχει κολλήσει σε ένα νούμερο, ο ρυθμός με τον οποίο χάνετε βάρος είναι πιο αργός από αυτόν που περιμένατε ή απλά είστε πολύ καιρό σε πρόγραμμα;

Και τότε ακολουθούν στιγμές εκνευρισμού, θυμού και παραίτησης και η προσπάθεια μοιάζει βάσανο και τυραννία. Την ώρα που είστε έτοιμοι να πατήσετε το escape στη δίαιτα… φτιάξτε έναν καφέ και αναζητήστε μια ήρεμη γωνιά, βγείτε μια βόλτα το τετράγωνο ή κάντε μια κουβέντα με ένα κοντινό και ενθαρρυντικό προς την προσπάθειά σας άτομο, αναζητώντας απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Μήπως τα ρούχα στρώνουν ήδη καλύτερα;

Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους, επιτρέπει να δούμε τις πρώτες αλλαγές του σώματός μας να διαγράφονται στα καθημερινά ρούχα, κάτι το οποίο σχεδόν πάντα παραβλέπουμε σε στιγμές απελπισίας και έντονου άγχους. Αντίστοιχα, και πολύ περισσότερο, εάν η δίαιτα συνδυάζεται με έντονη κίνηση ή σωματική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα της δίαιτας είναι πιο εμφανή στο σώμα από ότι στη ζυγαριά. Μάλιστα οι πρώτες αλλαγές είναι εμφανείς στα σημεία στα οποία έχουμε πάρει πιο πρόσφατα τα κιλά και όχι στα σημεία όπου υπάρχει χρόνιο ζήτημα. Ανοίξτε, λοιπόν, την ντουλάπα και αντί για τα «ρούχα-στόχος» (δηλαδή τα ρούχα που θα θέλατε να φορέσετε όταν θα φτάσετε στο επιθυμητό βάρος), δοκιμάστε ρούχα τα οποία σας στένευαν ή δεν έστρωναν καλά πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια ή αναζητήστε ρούχα και συνδυασμούς που τα αποφεύγατε, γιατί έδειχναν έντονα κάποια από τα σημεία του σώματός σας που τώρα τα νιώθετε λίγο πιο άνετα.

2. Ακολουθείς το πρόγραμμά σου ή ικανοποιείς την πείνα σου;

Η πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας «εάν δεν πεινάσεις, δεν χάνεις» είναι πλέον απαρχαιωμένη και ίσως η μεγαλύτερη παγίδα στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Κι αυτό γιατί η πείνα αποτελεί το βασικό καμπανάκι -ή πιο επιστημονικά το βιολογικό ερέθισμα- που ειδοποιεί πότε πρέπει να φάμε. Μάλιστα, ακόμη και η πείνα έχει διαβαθμίσεις και στάδια. Σκοπός είναι να την «ακούμε» και να κάνουμε το επόμενο γεύμα στα πρώτα στάδια εμφάνισής της και όχι όταν πλέον χτυπούν τύμπανα στο στομάχι μας! Εάν αυτό το μεγάλο εργαλείο που μας δίνεται από την ώρα που γεννιόμαστε το βαφτίσουμε «βασανιστήριο», τότε αργά ή γρήγορα θα κουραστούμε και θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Οι μεγάλες και κουραστικές παρεξηγήσεις: Δυο από τα πιο παρεξηγημένα φαινόμενα γύρω από την πείνα που μπορεί να μας κουράσουν είναι:

Παρεξήγηση Νο1: Κατά τη διάρκεια της δίαιτας, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε και να δίνουμε μεν σημασία στο καμπανάκι της πείνας, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός ότι όταν πεινάμε είναι και η ώρα να απολαύσουμε το επόμενο γεύμα μας. Με άλλα λόγια όταν αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα ως τυφλοσούρτι στο οποίο πρέπει να φάμε συγκεκριμένες ώρες δεν δίνουμε καν την ευκαιρία στον εαυτό μας να χαρεί και να απολαύσει το φαγητό και την αυτονομία που αποκτά! Γιατί άλλο να τρως την ώρα που πρέπει και άλλο να τρως και να απολαμβάνεις το φαγητό σου την ώρα που σώμα σου το επιθυμεί και είναι έτοιμο να το απολαύσει! Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να γίνουμε λίγο πιο ευέλικτοι. Εάν λοιπόν ακολουθείτε κανονικά τον προγραμματισμό των γευμάτων και νιώθετε την πείνα σας έντονη μέσα στην ημέρα, φροντίστε να κάνετε το γεύμα σας την ώρα ακριβώς που η πείνα θα χτυπήσει την πόρτα και όχι απαραίτητα στην «προγραμματισμένη» σας ώρα. Α… και θυμηθείτε ότι την ώρα που πεινάμε μπορούμε να απολαύσουμε με μεγαλύτερη όρεξη (γευστικά, οσφρητικά κλπ.) το φαγητό μας ακόμη κι αν αυτό είναι ένα φρούτο!

Παρεξήγηση Νο2: Ακούει στο όνομα «λιγούρα». Δεν είναι λίγες οι φορές που το αίσθημα της πείνας που νιώθουμε δεν είναι το βιολογικό καμπανάκι, αλλά η ακατάσχετη αίσθηση του «θέλω να φάω τα πάντα, τώρα». Ενώ η πείνα έρχεται ως σήμα από το στομάχι μας σταδιακά, η λιγούρα ξεσπά ξαφνικά και δεν επικεντρώνεται στο στομάχι και έρχεται ακόμη κι αν είμαστε ήδη χορτάτοι. Η λιγούρα δεν έχει καμία σχέση με την πείνα και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε τσιμπολόγημα και… ενοχές ή τύψεις. Συνήθως η «λιγούρα» συνδέεται με έντονα συναισθήματα –αυτό που συνήθως εμείς οι διαιτολόγοι ονομάζουμε συναισθηματικό φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι η λύση στη λιγούρα δεν είναι σίγουρα το φαγητό, αλλά κάτι που θα μας βοηθήσει να ελευθερώσουμε το συναίσθημά μας ή την πίεσή μας. Οι τέχνες ή οι ενεργητικές δραστηριότητες (ακόμη και η φασίνα) είναι τα εργαλεία σας για να την αντιμετωπίσετε.

Συνεχίζεται…