Από την άλλη μεριά όμως οι άνδρες είναι πιο παραγωγικοί συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μελετώντας 870 γιατρούς στο Κεμπέκ, οι μισοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες, αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισαν ηλικιωμένους διαβητικούς ασθενείς και συγκεκριμένα σε σχέση με τον κατά πόσο υιοθετούσαν και ακολουθούσαν τις οδηγίες της Καναδικής Διαβητολογικής Εταιρίας, που είναι πολύ αναλυτικές σε σχέση με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας ασθενής (π.χ., οφθαλμολογικές κάθε δυο χρόνια).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε ότι αφορά τους μεσήλικες γιατρούς οι τρεις στις τέσσερις γυναίκες ζητούσαν από τους ασθενείς τους να κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις, συγκριτικά με το 70% των ανδρών. Επίσης το 71% συνταγογραφούσαν τα ενδεδειγμένα φάρμακα συγκριτικά με το 67% των ανδρών γιατρών. Επίσης το 39% ζητούσαν από τους ασθενείς τους να κάνουν έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο συγκριτικά με το 33% των ανδρών.

Σε ότι αφορά την παραγωγικότητα όμως η εικόνα ήταν διαφορετική. Οι άνδρες γιατροί ανάφεραν ότι είχαν δει 1000 περισσότερους ασθενείς το χρόνο συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Valerie Martel επισημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφορετική ηλικία των γιατρών. «Η υπόθεσή μου είναι ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνονται καθώς περνούν τα χρόνια. Φαίνεται ότι σήμερα πλέον όλο και πιο πολλοί άνδρες γιατροί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους, ενώ όλο και πιο πολλές γυναίκες τείνουν να αυξάνουν τον αριθμό των ασθενών που βλέπουν. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε πιο νεαρούς σε ηλικία γιατρούς δεν υπάρχουν τόσο σημαντικές διαφορές» εξηγεί η Dr Martel.

Επίσης η Dr Martel επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να γίνουν αιτία παρανόησης, δεδομένου ότι η παραγωγικότητα δεν ταυτίζεται απόλυτα με την ταχύτητα, μια και π.χ., ένας ασθενής που δεν έχει καλυφθεί σε μια σχετικά γρήγορη επίσκεψη, είναι πιθανό να επιστρέψει μετά από ένα μήνα με νέες απορίες, κάτι που μπορεί να είχε αποφευχθεί εάν ο γιατρός είχε αφιερώσει εξαρχής περισσότερο χρόνο για να καλύψει όλες τις πιθανές απορίες του.